Sud odbacio tužbu protiv Ubera

0

Američki sud danas je odbacio grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je rasno diskriminatorna politika kompanije Uber u vezi sa otpuštanjem vozača sa niskim ocjenama putnika.

Deveti okružni apelacioni sud SAD sa sjedištem u San Francisku saopštio je da Tomas Liu, vozač koji je podnio tužbu 2020. godine, nije pružio nikakve dokaze koji pokazuju da je Uber sankcionisao vozače sa niskim ocjenama koji nisu bijele puti učestalije od bijelih vozača.

Advokati tužitelja su tvrdili da će statistički dokazi, koji potkrepljuju njihove tvrdnje, biti dostupni samo ako se dozvoli da se slučaj nastavi do faze kada tužioci mogu da traže dokumente i svjedočenje optuženih.

Uber traži od putnika da ocjenjuju vozače, na skali od jedan do pet, i otpušta vozače koji ne uspjevaju da zadrže visoke rezultate.

Liu, koji je azijski Amerikanac, rekao je u tužbi da je otpušten nakon što je njegov rejting pao ispod 4,6.

On tvrdi da je veća vjerovatnoća da će putnici dati loše ocjene vozačima koji nisu bijelci, kao i da Uberovo korišćenje sistema ocjenjivanja krši Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine i kalifornijski zakon protiv diskriminacije, prenosi “Telegraf”.