Stupio na snagu embargo SAD na naftu iz Venecuele

0

Američki embargo na venecuelansku naftu stupio je danas na snagu, a cilj je da se predsjednik Nikolas Madura natjera na ostavku dodatnim slabljenjem ionako oslabljene venecuelanske privrede, prenosi portal Seebiz.

Američkim kompanijama je zabranjeno ne samo da kupuju naftu od venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i njenih podružnica nego i svim pravnim licima u inostranstvu da se koriste američkim bankovnim sistemom za nabavku nafte iz te zemlje.

To je jedna od mjera koje je najavio predsjednik SAD Donald Tramp radi rušenja venecuelanske vlade i dovođenja na vlast opozicionog lidera Huana Gvaida.

SAD i više od 50 drugih zemalja priznali su Gvaida kao predsjednika Venecuele, pošto se on u januaru na mitingu proglasio za privremenog predsjednika.

Venecuela je krajem 2018. izvozila pola miliona barela na dan u SAD, a tri četvrtine naftnih prihoda su dolazile od američkih kupaca.

Većina zemalja u svijetu, uključujući Rusiju i Kinu, i dalje priznaju Nikolasa Madura za legitimnog predsjednika Venecuele.