Strane kompanije najozbiljniji kandidati za kupovinu FDS-a

0

Do prodaje dionica Fabrika duhana Sarajevo na berzi ostalo je dvadesetak dana. I Vlada FBiH i menadžment firme očekuju uspješnu prodaju kako bi dobit usmjerili u bužetske rupe. Kako izvještava federalna televizija, najozbiljniji pretendenti za kupovinu fabrike su strane kompanije, kazao je direktor Fabrike duhana Sarajave. Dodaje da je od Vlade dobio potvrdu o zadržavanju proizvodnje i nakon prodaje.

«Naša prva i jedina želja je da ova fabrika opstane i nastavi rad, uspješno kao i do sada, a privatna je stvar svakod dioničara šta će raditi sa svojim dionicama», kaže FDS-ov direktor Edin Mulahasanović.

Bivši dioničar i najglasniji protivnik prodaje FDS-a Halil Čengić tvrdi da Fabrika duhana ima akumuliranu dobit od 52 miliona.

«Dioničari su mogli podijeliti 52 miliona neraspoređene dobiti i oko 20 miliona iz rezervi većih od obaveznih. To nikad nisu uradili jer je bila takva volja najvećeg dioničara, a to je Vlada», ističe on.

Direktor FDS-a odlučno odbacuje Čengićeve tvrdnje i kaže da firma nema akumuliranu dobit potkepljujući to dokumentacijom.

«On nije bio dioničar u to vrijeme, ne zna šta se dešavalo i ne zna čitati bilanse», kaže Mulahasanović.

Vlada FBiH prodajom udjela u FDS-u, Sarajevo-osiguranju i Bosnalijeku namjerava prikupiti oko 90 miliona KM.

«Moram istaći vrlo korektnu ulogu premijera Fadila Novalića, koji je insistirao da budući kupac, u saradnji s malim dioničarima, nastavi djelatnost – i to je bio jedan od uvjeta», navodi Mulahasanović.

U federalnoj Agenciji za privatizaciju ističu da je to bolje rješenje od zaduživanja u bankama.

«Ukoliko Vlada uzima kredite, da ona pravi konkurenciju u privrednim subjektima koji se zadužuju kod komercijalnih banaka, onda će se vidjeti drugi parametri – da je sasvim logično da se u ovom momentu izvrši privatizacija», smatra Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Makroekonomski stručnjaci, pak, smatraju da tu nema logike i da je bolje zaduženje nego prodaja. Poručuju da je riječ o veoma upitnoj privatizaciji.

«Boje se zadužiti nego prodati nešto što u budućnosti može donositi novčane tokove – i budućim Vladama i građanima pomoći budućem finansiranju socijalnih davanja», kaže profesorica makroekonomije Adisa Omerbegović-Arapović

Ona se ne slaže sa odlukom Vlade FBiH da se firma prodaje putem berze jer to otvara prostor za poslovanje bez kontrole, a pitanje je i šta će se desiti sa radnicima.

Vanredna aukcija zakazana je za 1. septembar ove godine.