Šteta potpisuje ugovor: Ovo su novi sarajevski tramvaji

0

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta uskoro potpisuje ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja, najavljeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Tramvaji će imati kapacitet od 79 sjedećih mjesta i ukupan kapacitet od 180 putnika. Imat će klima uređaje, video nadzor te elektronski sistem naplate.

Ugovor o nabavci 15 novih tramvaja potpisat će predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i firme koja će isporučiti Kantonu Sarajevo nove tramvaje, a više detalja bit će objavljeno u toku dana.

Potpisivanju ugovora će prisustvovati i predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja s 20 miliona eura finansira rekonstrukciju javnog gradskog prijevoza.

Kako je rečeno, ovo predstavlja još jedan vid rekonstrukcije javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine izabrala potencijalne ponuđače za kupovinu novih tramvaja – konzorcij Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske.