Stela Kapidžić: Način razmišljanja važniji je od fizičkih ograničenja

0

Od aprila ove godine Stela Kapidžić vlasnica je obrtničke djelatnosti Stela Studio. Bavi se izradom vizuelnog identiteta i web – grafičkim dizajnom.

– Imam dosta iskustva u grafičkom i web dizajnu tako da sam odlučila osnovati svoj obrt. Nudim usluge kreiranja vizuelnog identiteta, online marketinga i izradu i održavanje portala i web stranica. Posebno bih izdvojila izradu i vođenje stranica na društvenim mrežama, kreiranje i vođenje kampanja na društvenim mrežama, upravljanje događajima kao i kompletan community management – kaže Stela za BiznisInfo.

Od hobija do posla

Stela se uvijek bavila svim što  ima  veze  sa  kreativnošću – slikanjem, dizajnom, videom kao i fotografijom. Imala je i svoj hobby shop koji je pružao usluge kreativne radionice za djecu i odrasle i izradu i prodaju dekoracija i dekorativnih predmeta.

Kada je prije osam godina postala korisnica invalidskih kolica, život za nju nije stao.

– Željela sam da nastavim svoj poslovni angažman u istom pravcu i da budem aktivan član društva – kaže nam Stela i dodaje da joj u sadašnjem radu značajno pomaže edukacija koju je stekla na Business Academy Link grupacije, na smjeru Preduzetništvo.

Aktivna je u promociji i zagovaranju ljudskih prava općenito, pa i prava osoba sa invaliditetom.

Želi inspirisati javnost da stvori nove percepcije, transformiše stereotipe i probije lične prepreke širenjem svijesti o ženama sa fizičkim invaliditetom, te da pošalje poruku o osnaživanju žena, kako bi svoj identitet što lakše prihvatile i ispoljavale.

Smatra kako su same žene u velikoj mjeri kreatori prilagođavanja u sredinu bez invaliditeta.

– Svako iskustvo zahtijeva različit pristup jer u nekim slučajevima nedostaje motivacija i  samopouzdanje, a nekada je prisutna i needuciranost žena sa invaliditetom. No uvjerena sam da način našeg razmišljanja ima nesagledivo veći uticaj na naše živote nego naša fizička ograničenja, tako da je sve u našem stavu i kako mi sebe vidimo. Budite svoji i volite sebe – kaže Stela.

Važan je stav

Danas je u BiH generalno teško naći posao, a činjenica da je neko osoba sa invaliditetom otežava taj zadatak.

 – U nekim slučajevima je potrebna prekvalifikacija da se krene u posao, nekome treba obezbijediti stručne osobe radi usmjeravanja, ali je potrebno i medijsko predstavljanje posla koji vode žene sa invaliditetom i njihova promocija. Potrebna je veća vidljivost žene sa invaliditetom u našem društvu kao uspješne žene sposobne da sebi zaradi sredstva ili dio sredstava za život te tako bude neovisna – smatra Stela.

Uz to, potrebno je obezbijediti i arhitektonsku pristupačnost pa u nekim slučajevima i personalnu asistenciju, kao i prilagođen radni prostor, no moderne tehnologije tu su uveliko od pomoći jer veliki broj zanimanja omogućava rad od kuće i korištenje aservativne tehnologije u koju spada korištenje računara sa glasovnim komandama, kaže naša sagovornica.

Programi zapošljavanja

I same žene sa invaliditetom trebaju se više uključiti i pratiti programe koji im se nude vezano za obuke, zapošljavanje i samozapošljavanje.

– Fond za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom nudi finansiranje za samozapošljavanje, te također potice privatni sektor da zaposli osobe sa invaliditetom, nudeći im određena sufinansiranja. Zapošljavanje se uglavnom sprovodi kroz programe i projekte iz EU, gdje su uključene općine i mnoge firme koje se potiču na zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Postoje i kampanje koje provodi NVO sektor – kaže Stela dodajući da je ove godine organizovan i prvi sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Svjesna je da je svaki početak težak ali uz određenu promociju, pogotovo na društvenim mrežama, kao i umrežavanje sa drugim poduzetnicama kojih je danas sve više, trud se, kaže, isplati.