Šta se ne smije prodavati na benzinskim pumpama u FBiH

0

Grad Mostar, odnosno Služba za inspekcijske poslove izdala je važnu obavijest za sve pravne osobe koje se bave djelatnošću benzinskih pumpi u Mostaru.

Sve pravne osobe koja se bave djelatnošću benzinskih pumpi na području grada Mostara a koja u svom sastavu imaju trgovačke objekte za promet na malo, dužni su svoje poslovanje uskladiti sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH i Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti za obavljanje trgovine i trgovačkih usluga.

Predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj pumpi jest promet različitim asortimanom proizvoda u originalnom pakiranju i to: promet na malo sitnim industrijskim prehrambenim proizvodima u manjim originalnim tvorničkim pakovanjima, koji se mogu direktno konzumirati, bez prethodne dodatne termičke obrade, odnosno procesa pečenja, prženja, kuhanja i sl.

S tim u vezi, na benzinskoj pumpi ne može se vršiti prodaja:  brašna, tjestenine, ulja, riže, mesa, jaja hrenovki i sličnih proizvoda.

Također, predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj crpki je i promet na malo neprehrambenim proizvodima i to: promet na malo neprehrambenim proizvodima i to: ulja, maziva, rezervni dijelovi za automobile, cigarete, sredstva za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dopuna za mobilne aparate, proizvodi umjetničkih zanata, pribor za pecanje, oprema za kampiranje, kao i alkoholna i bezalkoholna pića u tvorničkom pakiranju, tvornički pakovan sladoled i pivo pakovano u nepovratnu ambalažu.

– Pozivamo trgovce da sa polica svojih maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu benzinskih pumpa, povuku sve artikle koji ne mogu biti predmet trgovine shodno Zakonu – poručili su.

Tržišna inspekcija Grada Mostara, će provesti ograničenu akciju kontrole benzinskih pumpa sa aspektom nadzora na asortiman roba koje su predmetom prodaje na istima, u periodu:15.11-30.11.2023. Za zatjecanje u prekršaju, zapriječena kazna je; – za pravne osobe 3.000.00 KM – 15.000,00 KM – za odgovorne osobe u pravnoj osobi 1.000,00 KM-2.000,00 KM, stoji u dopisu Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.