Srbijagas ušao na tržište BiH

0

Generalni direktori “Srbijagasa” Dušan Bajatović, “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o uređenju imovinskopravnih odnosa, statusnopravnih pitanja i ulaganja u preduzeće “Gas promet”, prenijela je Srna.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da “Srbijagas” potpisivanjem ugovora postaje većinski vlasnik akcija “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 odsto, Akcijski fond Republike Srpske imaće 26 odsto, Penzioni rezervni fond 10 odsto, Fond za restituciju pet odsto, a ostali fondovi 18,29 odsto akcija.

“Preduzeće `Gas promet` sada može da pravno nastupa na potpuno drugačiji način i više ga niko ne može osporoti, pa ni `BH gas` koji je do sada osporavao pravni status našeg preduzeća i stvarao izuzetne probleme”, rekao je novinarima Đokić i podsjetio da regulisanje odnosa “Srbijagasa” i “Gas prometa” traje od 2002. godine.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će nastaviti realizaciju projekata u oblasti gasa.

“Na posljednjoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije aktuelizovali smo pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz RS nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda `Turski tok`”, dodao je Đokić i napomenuo da je “Srbijagas” spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Republici Srpskoj.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naglasio je da su potpisivanjem ugovora riješeni imovinskopravni odnosi dva preduzeća.

“Ovo pitanje je bilo prioritet u radu resornih ministarstava. Srbija će pomagati razvoj gasnog sistema u Republici Srpskoj, jer je to preduslov za razvoj privrede. Gas postaje ključni energent za razvoj ekonomije, a zajednički moramo iskoristiti potencijale rijeke Drine i graditi hidrocentrale”, rekao je Antić i dodao da će Srbija i RS razgovarati o svim elementima za gradnju gasne infastrukture.

Bajatović kaže da je realizacija projekata u oblasti gasa prioritet i da bi od početka gradnje za nešto više od tri godine mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema RS.

On je napomenuo da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Draganić je izrazio zadovoljstvo što je ugovor potpisan i naveo da je “Gas promet” dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa “Srbijagasom” koji sada legalno ulazi na tržište RS i BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Srna