Srbija pomaže namjensku industriju u RS-u sa više od 14 miliona KM

0

Nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom u Banjoj Luci, Dodik je istakao da je obostrana namjera da se pojača ta saradnja u narednom periodu.

“Cilj nam je da pokušamo da podignemo onaj dio industrije koji je znatno devastiran intervencijom međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi potpuni debalans u BiH. Tako je u Federaciji BiH ostalo šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka. 

Predsjednik RS Milorad Dodik je naglasio da RS pokušava ne iz konkurentskog, nego iz čistog komercijalnog razloga da podigne određene vrste proizvodnje, te da u tome ima podršku Ministarstva odbrane Srbije i ministra Vulina.

Dodik je ukazao na dobru saradnju sa ovim ministarstvom, ali ukupnu saradnju sa Srbijom u svakom pogledu.

“Jedna energija je unesena u rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a energija naše dobre saradnje se u kontinuitetu i ovdje osjeća”, poručio je Dodik.

Vulin je istakao da je saradnja u ovoj oblasti dogovorena na posljednjem sastanku Vučića i Dodika u Beogradu, te naveo da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne Republiku Srpsku.

“”Kosmos” može da računa na 100 miliona dinara (oko 847.000 eura) od Ministarstva odbrane. Ovaj sporazum smo dugo radili, ali je on ubrzan nakon sastanka dva predsjednika”, naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i njegovog dogovora sa Dodikom, Ministarstvo odbrane je obezbijedilo 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske.

“To se odnosi na remont naših tenkovskih motora, avionskih motora i evo sada sporazum sa `Kosmosom`”, rekao je Vulin.

On je poručio da, dok god je na čelu Srbije Aleksadar Vučić, Republika Srpska može računati na njenu punu podršku, kao i na to da će ekonomski, politički i diplomatski kapaciteti Srbije uvijek biti na raspolaganju RS, njenom rukovodstvu i narodu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je RS mogla imati mnogo efikasniji sistem izgradnje puteva i auto-puteva da nije bilo opstrukcije od SDS-a koji, kako je naveo, ponovo želi da napravi “neku gužvu” predlažući izmjene i dopune zakona o akcizama.

Dodik je naglasio da je riječ o čistom politikantstvu bez ikakvog realnog osnova, te da je sve što je SDS uradio bilo pogrešno. 

“Cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a takse koje je BiH uvela nisu veće, nego su manje od onih u regionu. Kod nas je PDV 17 post, dok je u Hrvatskoj 25 ili 26 posto”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Na pitanje novinara zašto se auto-putevi grade kreditnim sredstvima ako postoje sredstva koja se prikupljaju na osnovu akciza, Dodik je rekao da se kredit može povući samo na bazi realnih izvora finansiranja. 

“Pošto je realan izvor prihod po osnovu akciza, onda možemo da povučemo kredit. Sve ozbiljne zemlje moraju da imaju relevantne izvore da bi se mogli relevantno zadužiti. Umjesto da deset godina prikupljemo akcize, odnosno sredstva namijenjena za auto-puteve, uzmemo kredit i od tih akciza, koje u kontinuitetu pristižu deset godina, vraćamo kredit. Tako su radile sve zemlje na svijetu, tako radimo i mi”, objasnio je Dodik. 

On je napomenuo da je Republika Srpska, zbog rasta bruto domaćeg proizvoda, uspjela da smanji ukupna dugovanja ispod 40 posto.

Srna