Srbija podiže plate u javnom sektoru za 15 posto

0

Plate oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srbiji od 1. novembra bit će veće do 15 posto.

Povećanje zarada najavio je i ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, ali bez detalja o postotcima, pišu “Novosti”.

Ostala je još jedna “runda” dogovora Ministarstva finansija s Međunarodnim monetarnim fondom, a Mali je rekao da bi u narednih desetak dana izaslanstvo MMF trebalo da dođe u Beograd i da će tada biti dogovoreni detalji o rastu zarada.

Deblje koverte mogu da očekuju ljekari, medicinske sestre, nastavnici, vojnici, policajci…

Ministar Mali saopćio je u utorak dobru vijest i za zaposlene s najnižim platama.

Povećavaju i minimalne plate

Naime od Nove godine će i minimalna zarada u Srbiji biti veća za 3.000 dinara ili oko 25 eura, ili za 11,1 posto. Cijena najjednostavnijeg rada po satu, s dosadašnjih 155,30 dinara ili 1, 28 eura, od 2020. skočit će na 172,5 dinara ili oko 2 eura, odnosno mjesečna plata će, umjesto 27.022, biti 30.022 dinara ili oko 250 eura.

Dogovor između poslodavaca i sindikata ni ove godine nije postignut, pa je iznos minimalne cijene rada predložila Vlada Srbije. Poslodavci su ostali pri stavu da povećanje može biti maksimalno za pet do šest posto, a sindikati su tražili 20 posto.

Mali je istakao poslije sastanka članova Socijalno-ekonomskog vijeća da je ovo najveće povećanje zarade ikad u Srbiji, a najavio je da će od 1. januara Vlada nastaviti s daljim rasterećenjem privrede. Također, plan je da se ukine i 0,5 posto doprinosa za Fond MIO koji idu na teret poslodavca.