Srbija i Kina grade industrijski park od 300 miliona eura

0

Srbija i Kina planiraju da sljedećeg meseca osnuju zajedničku kompaniju za izgradnju industrijskog parka u Beogradu. Kako je saopštio zvaničnik Vlade Srbije, park će biti vrijedan 300 miliona eura.

Biće to najmoderniji industrijski park u jugoistočnoj Europi, a njegova izgradnja započet će početkom 2020., srbijanski ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović, navodi se u vladinom saopćenju za javnost objavljenom u utorak.

“Planira se izgradnja iindustrijskog parka u tri faze. Prva faza projekta obuhvatit će površinu od oko 60 hektara i uključivat će međunarodni trgovinski centar i zgradu administracije uključujući servisni centar na jednom mjestu”, kazao je zamjenik predsjednika srbijanske jedinice korporacije China Road and Bridge Corporation (CRBC) u video-snimku objavljenom na web stranici srbijanske novinske agencije Tanjug.

Po završetku projekta površina industrijskog parka dostići će 330 hektara.

Popović je prvi put najavio projekat industrijskog parka još u aprilu, tokom boravka srbijanske delegacije na drugom Pekinškom forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“.

Tada je Popović potpisao sporazume za razvoj projekta, uspostavljanje zajedničkog investitora za njegovo izvršavanje, kao i poslovni plan, rekavši da će se građevinski radovi početi do kraja 2019. godine, prenio je Seenews.