Srbija finansira izgradnju autoputa od Rače do Bijeljine

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da će Srbija, osim izgradnje mosta na rijeci Savi kod Rače, finansirati i 100 miliona eura od ukupno potrebnih 136 miliona za izgradnju 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine.

-Možemo da pomažamo i pomagaćemo još više, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Vučić je istakao da je na sjednici Savjeta bilo riječi o infrastrukturi i povezivanju.

-Ako pažljivo pogledate, bez obzira da li ste iz Banjaluke ili Sarajeva, iz Doboja ili Maglaja, mi smo poslije Drugog svjetskog rata, a neću ni da pričam o stvarima između dva svjetska rata, uvijek ostajali bez međusobnih komunikacija, kao da je neko želio da se napravi neprobojni zid na Drini i da nikakvu komunikaciju nemamo, naveo je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da pruži značajnu pomoć građanima Republike Srpske kroz podršku izgradnje auto-puta do Bijeljine.

– Mi plaćamo izgradnju kompletnog mosta kod Rače preko Save. Republika Srpska i BiH neće imati nikakve troškove po tom pitanju. Spremni smo da platimo za tu dionicu i da pomognemo, da to bude naša velika, velika podrška razvoju Republike Spske – a to je izgradnja auto-puta do Bijeljine, naglasio je Vučić.

On je istakao da tu ima 17 kilometara od mosta do Bijeljine, ukupna procijenjena vrijednost radova je 136 miliona eura, i kako je obaviješten, najveći dio eksproprijacije je završen, te će Srbija od tih 136 na sebe preuzeti 100 miliona eura.

– Riječ je o ogromnom novcu. To znači da Republika Srpska neće morati da brine o izvoznoj banci, zaduživanju i drugom. Srbija će taj dio preuzeti na sebe kakav će aranžaman i koliko godina unaprijed biti. Za nas je to važno jer će to značiti bližu vezu, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, za RS ostaje da se izgradi dionica Bijeljina-Brčko-Vukosavlje-Doboj, a dionica Doboj-Prnjavor-Banjaluka je već izgrađena.

– Ostaje, naravno, za ljude iz FBiH i RS da grade komunikaciju Bijeljina-Tuzla-Sarajevo, što bi za nas bilo značajno, naglasio je Vučić.

On je rekao da će vjerovatno biti izložen kritikama u Srbiji zašto se ovoliko pruža pomoć.

-Ponosan sam na to, jer na taj način povezujemo i cijeli region i pripadnike različitih naroda i naš srpski narod. Nemamo razloga da se plašimo da tako nešto javno kažemo i da tako nešto javno uradimo, naglasio je Vučić.