Srbija “deportovala” Rio Tinto kao Australija Novaka Đokovića

0

Dionice kompanije Rio Tinto pale su danas nakon što je Srbija ukinula svoje dozvole za istraživanje litija zbog zabrinutosti za okoliš, što je naštetilo ambiciji anglo-australske firme da postane najveći evropski dobavljač metala koji se koristi u električnim vozilima.

Odluka Srbije dolazi dok se približavaju izborima u Srbiji u aprilu, i kako su se odnosi između Beograda i Canberre pogoršali nakon deportacije teniske zvijezde Novaka Đokovića iz Australije zbog pravila za ulazak u zemlju, piše CNN.

To je također veliki udarac za Rio Tinto, koji se nadao da će projekt pomoći da postane jedan od 10 najvećih svjetskih proizvođača litija, ključnog sastojka baterija.

Firma je prije samo mjesec dana objavila dogovor o kupovini drugog litijskog projekta za 825 miliona dolara, budući da želi izgraditi svoj posao s baterijskim materijalima.

Dionice Rija u Australiji pale su za 4,1 posto nakon pada od čak 5,1 posto na australskom tržištu dionica, što je njegov najgori pad unutar jednog dana od avgusta 2021. U Londonu su dionice Rija pale za više od 3 posto do 3:55 ujutro po istočnom vremenu.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji za novinare u Beogradu da je odluka došla nakon zahtjeva raznih ekoloških grupa da se zaustavi 2,4 milijarde dolara vrijedan projekt litija “Jadar” (blizu granice sa BiH) koji je trebao započeti proizvodnju 2027. godine.

Hiljade ljudi blokirale su ceste prošle godine u protestima protiv vladine podrške projektu, tražeći da Rio Tinto napusti zemlju i prisiljavajući lokalnu vlast da odustane od plana dodjele zemljišta za taj objekt.

Odluka je uslijedila nekoliko dana nakon što su veze između Australije i Srbije dosegle dno jer je teniska zvijezda Đoković deportirana i nije mogao igrati na Australian Openu, piše CNN.

Đoković je govorio u prilog “čistom zraku” u objavi na Instagramu u decembru. Korisnici Twittera brzo su se našalili kako je Rio deportiran iz Srbije. Rio je rekao da je “izuzetno zabrinut” odlukom Srbije i da preispituje pravnu osnovu za nju.

Australska vlada izjavila je da žali zbog odluke Srbije da oduzme dozvole Riju.

– Primjećujemo snažnu ekonomsku korist od značajnog ulaganja Rio Tinta u Srbiji. Australske resursne firme imaju izvanrednu reputaciju u cijelom svijetu, posebno kada je riječ o njihovoj stručnosti – navodi vlada u saopćenju Reutersu.

Rio je već potrošio 450 miliona dolara u predizvodivost, izvodivost i druge studije o Jadru kako bi razumio prirodu ležišta, navodi firma u dokumentu o projektu u julu.

– Nivo protivljenja tome stvarno je porasla u posljednjih šest mjeseci – rekao je analitičar Credit Suisse Saul Kavonić o rudniku Jadar.

Očekivalo se da će u punom kapacitetu rudnik Jadar proizvoditi 58.000 tona rafiniranog litijevog karbonata za baterije godišnje, što bi ga učinilo najvećim evropskim rudnikom litija po proizvodnji.

Stručnjaci su kazali da će svjetska nestašica litija potrajati još najmanje tri godine, ali otkazivanjem projekta Jadar manjak će sada trajati još duže.

Sada smo na tački gdje će snabdijevanjem litijem odrediti tempo uvođenja električnih vozila – rekao je Kavonić.

Snažna globalna potražnja za metalom koja je daleko nadmašila rast ponude dovela je cijene litija na rekord u posljednjih nekoliko godina.

Litijevi fjučersi (ugovori za buduće isporuke), koji su počeli trgovati u maju prošle godine, skočili su u četvrtak 171 posto na rekordnih 38 USD/kg, prema podacima Refinitiva.

U Kini se gotovinske cijene litijevog hidroksida monohidrata kreću oko rekordnih 262.500 juana (41.387 dolara) po toni, što je više od 400 posto više nego godinu dana ranije.

Kineski državni planer rekao je u petak da će se ograničenja kupovine novih električnih vozila postepeno uklanjati u “snažnom” nastojanju promicanja “zelene potrošnje”, plana koji će vjerovatno dodatno povećati potražnju za litijem.