Sono Motors testira solarno punjenje auta tokom vožnje

0

Start-up kompanija iz Münchena ovo ljeto iskorištava prednosti jakog bavarskog sunca kako bi provela posljednja ispitivanja sistema napajanja za svoj model Sion, električno vozilo koje se puni tokom vožnje putem solarnih ćelija.

Iako Njemačka vjerojatno neće realizirati ciljani nivo od ukupno milion električnih automobila na svojim cestama do 2020. godine, tamošnja vlada je u aprilu objavila da je spremna poduprijeti kompanije koje proizvode baterije za električna vozila.

Sono Motors, osnovan 2016. godine, razvija model Sion, koji je u cijelosti električno vozilo sa solarnim ćelijama ugrađenima u karoseriju. Sion se može napajati putem solarne energije, preko konvencionalnih strujnih utičnica ili drugih električnih automobila.

Početak njegove proizvodnje planira se u drugoj polovini 2019. godine u njemačkoj tvornici. Sono sada ima oko 5.000 narudžbi. Prodaja vozila po cijeni od 16.000 eura započet će u sljedećoj godini.

Sion će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će baterijski sistem osiguravati oko 250 km vožnje prije ponovnog punjenja.

„U vozilu je grijač za sjedala, klima uređaji, a posebno je značajan veliki informacijski sustav koji može interaktivno povezivati telefon. To znači da je to zaista potpuno vozilo, vrlo jednostavno i bez suvišnih dijelova”, kazao je Laurin Hahn, osnivač i glavni izvršni direktor tog start-upa.