Snažan oporavak evropske ekonomije

0

Evropska ekonomija porasla je u drugom tromjesečju najsnažnije od ljeta 2020. godine, potvrdile su u utorak nove procjene Eurostata, odražavajući ublažavanje pandemijskih ograničenja zahvaljujući cijepljenju građana protiv covida 19.

Sezonski prilagođeni BDP Evropske unije porastao je u razdoblju od aprila do juna 1,9 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je smanjen 0,1 posto, izračunao je evropski statistički ured.

BDP eurozone uvećan je 2,0 posto, također svjedočeći o oporavku u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca kada je pao 0,3 posto.

Aktivnosti su na oba područja porasle najsnažnije od trećeg tromjesečja 2020., kada su vlade također bile ublažile ograničenja nakon prvog vala pandemije. Ovog proljeća mjere su ublažene paralelno s ubrzanim cijepljenjem građana protiv covida 19.  

U usporedbi s drugim tromjesečjem prošle godine kada su uvedene stroge mjere suzbijanja prvog vala pandemije covida 19, aktivnosti su u EU prema sezonski prilagođenim podacima porasle 13,2 posto.

Procjena za eurozonu blago je snižena, s 13,7 na 13,6 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je na oba područja bio manji za 1,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, neposredno uoči izbijanja pandemije.

Usporedbe radi, američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 1,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, te za 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi evropski statistički ured, prenosi agencija Hina.