Smanjen trgovinski deficit u prvom kvartalu ove godine

0

Savjet ministara usvojio je danas Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca ove godine u kojoj se navodi da je kupna robna razmjena u ovom periodu iznosila 7,47 milijardi KM.

Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a uvezene je iznosila 4,40 milijardi KM, te je zabilježen spoljnotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Glavne karakteristike spoljnotrgovinske razmjene za ovaj period bile su: povećanje ukupne spoljnotrgovinske razmjene od osam posto, rast izvoza 16,6 posto, rast uvoza 2,7 i rast stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3 posto.

Glavni spoljnotrgovinski partner BiH i u ovom periodu je Evropska unija koja u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,3 posto, slijede zemlje potpisnice Sporazuma “CEFTA 2006” sa 13,4 posto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,3 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je i informacija Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do marta 2021. godine, prema kojoj je BiH ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3 posto i porast robnog izvoza od 16,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Iako su ovo ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije i uprkos činjenici da je niska osnovica iz prethodne godine, Savjet ministara smatra da je za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban oporavak domaće tražnje /potrošnje i investicija/, uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7 posto u odnosu na godinu ranije.