Smailbegović dobio konkurenciju kod preuzimanja Livnice

0

Na Sarajevskoj berzi danas je obavljena vanredna aukcija paketa dionica kompanije Livnica Visoko.

Riječ o paketu od 48.903 dionice, što predstavlja udio od 22,5 posto, odnosno skoro četvrtinu dionica kompanije, izvještava BiznisInfo.ba.

Dionice je prodao drugi najveći dioničar firme Mirsad Leka, koji je time izašao iz vlasništva kompanije.

Kao klijent ove aukcije, odnosno kupac dionica najavljena je Emina Delić koja je imala udio od nešto preko 2 posto, a sada je postala drugi navjeći dioničar. Paket dionica prodat je za preko 190 hiljada KM.

Inače, ono što je zanimljivo u ovoj priči jeste da je riječ o kompaniji koju je pokušao preuzeti Adnan Smailbegović, poznati bh. poduzetnik i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović je uspio preuzeti značajan udio u firmu ali ne i postati većinski vlasnik, odnosno ostao je ispod praga od 50 posto.

Vlasnička struktura Livnice prije današnje aukcije

Kako smo ranije izvještavali, njegova kompanija Wood Team Ilijaš najprije je preuzela nešto preko 38 posto dionica Livnice, a potom je za preostalih oko 62 posto raspisala ponudu. No, uspjela je otkupiti tek još oko 10 posto dionica i doći do ukupnog udjela od 48 posto vlasništva, koliko i sada ima.

U svojo ponudi, Smailbegović je nudio 2,50 KM po dionici. S druge strane, na današnjoj aukciji cijena je bila 3,90 KM po dionici.

Inače, Wood Team je velika i moćna kompanija što pokazuje podatak da imaju godišnji prihod od skoro 40 miliona KM. Firma se bavi proizvodnjom stolica.