Kanton Sarajevo: Sufinansiranje zapošljavanja za 536 osoba

0

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisala je danas s poslodavcima ugovore kojima će u okviru tri programa mjera za poticaj zapošljavanja biti obuhvaćene ukupno 536 osoba s evidencije Službe.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović pojasnio je da je riječ o programima “Prilika za sve”, “Program maloljetničke delinkvencije” i “Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije”.

– U prvom programu priliku za zaposlenje dobilo je 400 osoba kod 217 poslodavaca, u Programu maloljetničke delinkvencije bit će uposleno 105 sociologa, psihologa i pedagoga u 70 škola, a Programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije obuhvaćena je 31 osoba kod tri poslodavca – rekao je Osmanbegović. 

Poslodavcima koji prime nezaposlene u programu Služba će u periodu od šest mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu 600 KM, po novouposlenoj osobi, za dio isplate plaća i uplatu poreza i doprinosa.

Služba će poslodavcima, korisnicima programa za dokvalifikacije i prekvalifikacije 31 nezaposlene osobe finansirati troškove u maksimalnom iznosu od 3.000 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci.

Najavljeno je da će u narednom periodu početi relizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine i asistenata na fakultetima, putem kojih će priliku za posao dobiti 70 nezaposlenih doktora medicine i 150 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba.

fena