Slušate muziku na poslu? Evo kako da to pravilno radite

0

Kada vam situacija na poslu postane nesnošljiva, muzika vam može donijeti prijeko potrebno olakšanje. No, prije nego što pritisnete “play”, trebali biste znati nekoliko stvari o tome kako slušati muziku na poslu a da se to ne odrazi negativno na vašu produktivnost.

# Učenje – gasi muziku

Ako obavljate neki zadatak tokom kojeg učite nove stvari, ili gdje morate analizirati određene činjenice, tada ne palite muziku. Vaš mozak može “pomiješti” prioritete, navode stručnjaci. Mozak može muziku staviti u prvi plan i pohranjivati podatke koje dobiva iz slušalica, umjesto onih na kojima zaista radite.

# Rutina – pali muziku

Muziku je najbolje slušati kada obavljate dio posla koji se često ponavlja, i koji vam je već postao rutina. Takvi poslovi mogu biti vrlo monotoni pa vam raspoloženje može opasti. Slušanje muzike oslobodit će pozitivne neurotransmitere poput dopamina i serotonina, koji će vas učiniti zadovoljnijim i bolje ćete se osjećati. Bolje raspoloženje dovest će i do bolje komunikacije s kolegama pa će svi profitirati.

# Buka – pali muziku

Muziku biste također trebali slušati ako je oko vas veoma bučno. Mozak bi se u buci mogao pogubiti, jer postoji mogućnost da počne analizirati svaki zvuk koji do njega dopire i da zbog toga budete potpuno nesposobni da radite. Time se povećava nivo kortizola, hormona stresa i snižava nivo dopamina, a vaša produktivnost opada. Kako se to ne bi desilo, stavite slušalice i uživajte u muzici koja će blokirati ostale zvukove.

# Nova muzika – STOP

Kada slušate muziku koja vam je nova, onda to uključuje jednu dozu iznenađenja i novine, a vaš mozak oslobađa dopamin koji vodi do zadovoljstva. No, to može voditi ka tome da slušanje muzike postane “prioritet” mozgu, odnosno da se potpuno posveti tome i zapostavi druge zadatke. Stoga je bolje slušati muziku koja vam je već poznata.

# Zaključak

Muzika može utjecati da se osjećate bolje na poslu i da povećate produktivnost rada. Muziku biste trebali slušati kada radite u bučnoj prostoriji, ili kada obavljate neke svakodnevne, rutinske zadatke. Idealno bi bilo slušati pjesme koje su vam već poznate, ili čak muziku bez teksta.

Ako se morati skoncentrisati na zadatak koji vam je nov, koji uključuje elemente učenja i analiziranja, sačekajte s muzikom dok ne završite.

(Biznisinfo.ba)