Slovenskoj pošti odobreno preuzimanje Intereurope

0

Antimonopolska agencija Slovenije dala je zeleno svjetlo tamošnjoj državnoj pošti za preuzimanje logističara Intereuropa u transakciji koja se procjenjuje na 100 miliona eura. Intereuropa je najveća logističarska kompanija u Sloveniji, s značajnim tržišnim udjelima u zemljama okruženja.

Kompanija je snažno prisutna i na tržištu Bosne i Hercegovine, podsjeća BiznisInfo.

Postupanju antimonopolske agencije Slovenije prethodili su višemjesečni pregovori poslovnih banaka kao najvećih vjerovnika financijski posrnule Intereurope, s zainteresiranim kupcima.

Osim Pošte Slovenije, namjeru preuzimanja Intereurope iskazali su i britanski logističar Xpediator te turska kompanija Netlog Logistics, prenosi Novac.hr.

Britanci su izašli iz pregovora s vjerovnicima Intereurope proljetos, a još prije njih i Netlog, koji je, prema navodima slovenskih medija, ponudio značajno manji iznos od Xpediatora i Slovenske pošte.

Zemlje u kojima Intereuropa ima svoje kompanije

Osim ponude za otkup dionica Intereurope, zainteresirani kupci morali su se obvezati i na povrat dugova slovenskog logističara.

Xpediator je odustao od Intereurope nakon neslužbenih signala da su slovenske vlasti, zastupane u raščišćavanju vlasničkih i dužničkih odnosa u Intereuropi kroz državnu SID banku, sklonije ulasku Pošti Slovenije u posrnulog logističara zbog poslova i zemljišta koje Intereuropa kontrolira u strateški važnoj luci Koper.

U Sloveniji i još osam zemalja u kojima ima podružnice, Intereuropa zapošljava 1.330 radnika, raspolaže s preko sto kamiona i s 216 hiljada kvadratnih metara skladišnog prostora.

Kako se navodi na bosanskoj internet stranici kompanije, Interuropa.ba, vlastite firme sa mrežom svojih poslovnih jedinica i logističkih terminala imaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini,Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Ukrajini.

Logistička rješenja u ostalim državama Evrope i svijeta osiguravaju mrežom poslovnih partnera.

Poslovni izvještaj

U poslovnom izvještaju kompanije za prvu polovinu ove godine navodi se, među ostalim, da je Intereuropa ostvarila 80 miliona i 600 hiljada eura prihoda uz dobit od tri miliona i 100 hiljada eura.

Kad su u pitanju dugovi Intereurope koji su firmu i doveli do prodaje, u spomenutome izvještaju naznačeni su podaci za prvi kvartal ove godine, prema kojima je firma dužna 53 miliona i 900 hiljada eura, što, navodi se, predstavlja smanjenje duga od šest miliona i 300 hiljada eura u odnosu na posljednje tromjesječje 2018.

Novac.hr / BiznisInfo.ba