Slovenska vlada neće spašavati Adria Airways od mogućeg stečaja

0

Slovenska vlada poručila je u petak da neće spašavati aviokompaniju Adria Airways od mogućeg stečaja, koji je sve izgledniji s obzirom na poslovne probleme i proceduru tkom koje bi taj avioprijevoznik mogao ostati bez licence državne agencije za civilnu avijaciju.

Ministarstvo za infrastrukturu, koje vodi bivša premijerka Alenka Bratušek, danas je objavilo da nema instrumente za pomoć Adriji, koju je država 2016. godine prodala fondu 4K Invest iz Münchena, koji je bio obećao da će sanirati slovenskog nacionalnog avioprijevoznika.

“Žao nam je zbog situacije u kojoj se našao zračni prijevoznik, a naša je glavna briga osigurati maksimalnu sigurnost njenih letova. Za djelatnost zračnog prometa važe strogi propisi europske regulative, a država može sufinancirati letove samo u slučaju da tržište ne funkcionira”, naveli su uz ostalo iz Ministarstva u saopćenju.

Naime, u slovenskim se medijima spominje mogućnost da Slovenija nakon eventualnog stečaja pokrene neke zračne linije kao “javnu službu” te ih subvencionira, a do čega bi moglo doći samo nakon stečaja sadašnje aviokompanije.

No, i u tom bi slučaju dozvolu za to morala dati Evropska komisija, a u vladi upozoravaju da je do dugotrajan i neizvjestan postupak. Iz Adria Airwaysa u petak su saopćili da se kompanija suočava sa “zahtjevnim poslovnim prilikama” te da intenzivno traži rješenja za stabilnije poslovanje.

Nakon što je njemački investitor prije tri godine kupio slovenskog avioprijevoznika prodao je njegovu flotu, a onda avione uzeo u zakup, no zadnjih su dana zbog neplaćenih obaveza neki avioni zadržani u stranim aerodromima na zahtjev vjerovnika, a zbog toga je otkazano više letova u četvrtak i petak.

Kako prenose slovenski mediji, uprava kompanije i njemački investitor tražili su prije par mjeseci od slovenske vlade da im finansijski pomogne kako bi prebrodili teškoće s likvidnošću, ali u tome nisu uspjeli, a kasni i isplata plaća zaposlenima.

Nacionalna agencija za civilnu avijaciju nedavno je potvrdila da vodi postupak u kojemu će odlučiti hoće li Adria zadržati licencu koja joj omogućava operativne letove.

Slovenski mediji ovih dana pišu da kompanija od lani posluje s gubitkom i ima negativni kapital te da bi vlada u slučaju njenog stečaja bila spremna sufinansirati ponude koje bi omogućile da neki drugi prijevoznik zadrži aviolinije koje povezuju Ljubljanu s Bruxellesom, Frankfurtom, Prištinom, Skopjem te možda i nekim drugim odredištima.

Hina