Slovenija će pomoći u izgradnji turističkih kapaciteta u BiH

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac razgovarali su u Sarajevu o bilateralnim pitanjima u vezi sa postojećim visokim nivoom trgovinske razmjene između BiH i Slovenije, te o obimu slovenačkih investicija u BiH.

Tokom sastanka, Košarac se fokusirao na pitanja izgradnje turističkih kapaciteta u BiH, te poručio da uspješne prakse Slovenije mogu biti dobar primjer za BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Posebno interesovanje Košarac je pokazao za način na koji postojeći kapaciteti i prirodni resursi BiH mogu biti stavljeni u funkciju održivog upravljanja turističkim potencijalima.

Sagovornici su zaključili da je potrebno uložiti dodatne napore na osposobljavanju turističkog kadra u BiH, a s tim u vezi, ministar Košarac je izrazio spremnost da razgovara sa svim nivoima vlasti u BiH kako bi bila obezbijeđena posebna sredstva koja bi bila usmjerena na edukaciju turističkog kadra u BiH.

Bukinčeva je istakla da Slovenija može pomoći u izgradnji turističkih kapaciteta, te navela da će se angažovati na davanju dodatnog zamajca razvoju turizma.

Ona je naglasila da Slovenija daje punu podršku evropskim integracijama BiH, poručivši da će tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU naredne godine poseban fokus biti na zemljama zapadnog Balkana i evropskim integracijama BiH.

Konstatovano je da su odnosi BiH i Slovenije bliski i prijateljski, te da je Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH.