Sljedeće godine u automobile dolazi prvi sistem upravljanja pomoću joysticka

0

Svakoga dana napredujemo pa je bilo samo pitanje vremena kada će se neko sjetiti i upravljača u automobilima.

Njemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sljedeće godine želi pokrenuti upravljanje automobilima pomoću joysticka umjesto volana. Gotovo otkako je automobila u funkciji je sistem upravljanja s obručem i letvom volana.

Njemačka firma pokreće testiranje sistema by-wire, pomoću joysticka, u sportskim automobilima i cestovnim vozilima. Kontrole funkcioniraju baš kao u kompjuterskoj igrici: lijevo je lijevo, desno je desno, naprijed je gas, a kočnice unazad, prenosi HAK revija.

Paravanovo upravljanje joystickom smatra se revolucionarnim. Zato je kao investitor u ovaj projekt ušao Schaeffler i sada zajednički pokušavaju komercijalzirati sistem 2023. godine. Sistem se može čak i naknadno ugraditi.

Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose preko upravljača kada vozite preko rupa, upravljanje više ne troši snagu, a rad sistema aktivne sigurnosti je olakšan jer se volan više ne mora pomicati prilikom korigiranja smjera vožnje.

Paravan ima ogromno iskustvo u razvoju kontrolnih sistema za osobe s invaliditetom, a zajednička firma objavljuje da je po pitanju razvoja tri godine ispred konkurencije.

Očekuje se da će od ovog sistema najviše koristi imati upravo osobe s invaliditeom.