Škotska: Brzi proces vakcinacije povećao izglede za ekonomski rast

0

Vlasti Škotske saopćile su da je vakcinacija protiv koronavirusa (COVID-19) rezultirala porastom povjerenja potrošača u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ekonomskog instituta “The Fraser of Allander” pri Univerzitetu u Glasgowu navedeno je da je vakcinacija protiv COVID-19 koja se nastavlja u toj zemlji dovela do porasta povjerenja potrošača, napominjući također da se tokom 2021. godine očekuje snažniji rast škotske ekonomije.

Navodi se da se ove godine u Škotskoj očekuje rast ekonomije od 3,6 posto, a 2022. rast od 5,6 posto.

U saopćenju stoji da se očekuje da će obim trgovine u toj zemlji u oktobru 2022. godine ponovo dosegnuti nivo od prije globalne pandemije COVID-19.

Mairi Spowage, direktorica Ekonomskog instituta “The Fraser of Allander”, izjavila je da će vakcinacija u zemlji pomoći i oporavku ekonomije.

“Provođenje vakcinacije tempom kakav prije nismo mogli ni zamisliti dodatno povećava optimizam za drugu polovinu 2021. godine, ali i nakon toga. To nas je navelo da povećamo izglede rasta za 2022. godinu”, kazala je Spowage.

U Škotskoj, koja ima blizu 5,4 miliona stanovnika, do sada je oko 1.982.000 ljudi primilo prvu dozu vakcine protiv COVID-19.