Skok proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u RS

0

U Republici Srpskoj je u prvom polugodištu ove godine proizvedeno ukupno 945.769 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 14,4 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji među sortimentima bili su trupci, kojih je proizvedeno 333.480 metara kubnih od četinarskog i 157.382 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom polugodištu ove godine prodano ukupno 840.367 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 9,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji i u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da su sasvim zadovoljavajući rezultati ostvareni u šumarstvu za prvih šest mjeseci ove godine, s obzirom na uslove u kojima su ostvareni, kada je u tom periodu bio vrlo negativan uticaj virusa korona na sve tokove u privredi.

– Početak ove godine je bio jako dobar za sektor šumarstva, i u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su rezultati fizičkog obima proizvodnje iznad prosjeka, što je jednim djelom i rezultovalo time da imamo i dobre polugodišnje rezultate – istakao je Šinik.

Prema njegovim riječima, u maju i junu je došlo do značajnijeg poboljšanja situacije u drvopreradi i proizvodi namještaja nakon podbačaja u aprilu, koja se reflektovala i na lanac snabdjevanja drvnim sortimentima, a što je pogodovalo da šumarstvo održi kontinuitet proizvodnje i ostvari rezultat sasvim prihvatljiv za uslove u kojima se ostvaruje.

– Tu su bile i mjere Vlade Srpske koje su pomogle da se malo tolerantnije posmatraju rokovi naplate potraživanja, tako da je proces proizvodnje nastavljen, isporuke su nastavljene, a u narednom periodu će se gledati na koji način je moguće da se poboljša i situacija sa likvidnošću – dodao je Šinik.

Srna