Skaču cijene “crnog zlata”: Poskupljenje do kraja sedmice i u BiH

0

Gorivo na benzinskim pumpama u RS-u poskupjet će do kraja sedmice za najmanje pet feninga po litri, a nove cijene uvjetovao je rast vrijednosti nafte na svjetskom tržištu. Cijena goriva, osim u RS-u, povećat će se i u FBiH, potvrdila je Lela Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine za Večernji list.

Smanjenje proizvodnje

Cijena “crnog zlata” skočila je već jer su države koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristale smanjiti proizvodnju. Barel “brent” nafte u jednom trenutku prekjučer je koštao 57,89 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost od jula 2015. godine, a potom je opao na 56,79 dolara, što je i dalje poskupljenje za 4,5 posto za dan.

Države koje nisu članice naftnog kartela OPEC prije nekoliko dana pristale su smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan kako bi bila umanjena prezasićenost tržišta i podržan rast cijena. OPEC je prošlog mjeseca objavio da će smanjiti proizvodnju od januara za 1,2 miliona barela na dan. Ovo je prvi globalni pakt o smanjenju proizvodnje nafte u posljednjih 15 godina, a analitičari navode da će na tržištu nastati deficit umjesto suficita kada dogovorene mjere u januaruu stupe na snagu.

Rast i na svjetskom tržištu

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu definitivno će se odraziti i na domaće, a prvi učinci očekuju se već krajem sedmice.

– Nova situacija na svjetskom nivou dovest će do poskupljenja goriva i na benzinskim pumpama u RS-u – rekao je sekretar Grupacije za promet nafte i naftnih prerađevina u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Berak.

Naveo je da se poskupljenje može očekivati do kraja sedmice.