Šire kapacitete: Messer u Petrovu otvara novo postrojenje

0

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova, Messer Group, koja u Bosni i Hercegovini posluje u svoja tri društva (Messer Mostar Plin, Messer BH Gas i Messer Tehnoplin), sutra će svečano otvariti postrojenje Sočkovac 2, u opštini Petrovo u RS-u, najavljeno je iz te kompanije.  

Prvo postrojenje C02 u u Sočkovcu, koje je otvoreno prije šest godina, pokazalo se vrlo uspješnim, ali kapacitetno nedovoljnim za sve potrebe bh. tržišta. Stoga je izgrađen novi pogon C02 s kapacitetom 2000 kg C02 na sat i sve količine su unaprijed prodane.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin llievski će zajedno s ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem presjeći vrpcu i pustiti u rad postrojenje.

U dvadeset i jednu godinu svoga djelovanja u BiH, Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra – navode iz te kompanije.