Sinkro postao dio najveće evropske grupacije tapaciranog namještaja

0

Sarajevska kompanija Sinkro, jedan od vodećih proizvođača namještaja u BiH i regionu, postala je dio najveće evropske grupacije tapaciranog namještaja – Cotta, čije je sjedište u Lihtenštajnu.

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio direktor Sinkra Omar Kuštrić.

– Oni su ušli u dio kapitala i mi sada ulazimo u Joint venture, odnosno zajedničko ulaganje u nove pogone. Cotta je kupila većinski dio, paket dionica od 70 posto, a mi smo ostali vlasnici 30 posto – kazao je Kuštrić za BiznisInfo.

Prema njegovim riječima, kompanije su ušle u zajedničko ulaganje u nove pogone u Vlakovu, gdje se pogoni Sinkra razvijaju i proširuju. Pored dvije fabrike, pravi se i treća. Radovi su završeni, mašine su naručene a od Nove godine i treća fabrika treba da krene sa punim kapacitetom.

– Zaposlit ćemo još do 500 ljudi u sljedećih godinu, godinu i po dana. Sad već imamo blizu 600 radnika a projektirano je da u pogonima kada se sve završi radi do 1.000 radnika. Pravi se jedan ozbiljan hub za namještaj u regiji, ukupna kvadratura je 35.000 m2 – kazao je naš sagovornik.

Važno je, dodaje, naglasiti da je odluka zajednička i to se tretira kao Joint venture jer i Sinkro ulaže svoj novac.

Inače, Cotta je nedavno preuzela i Steinpol koji je sa 8 fabrika u Poljskoj i Mađarskoj bio druga najveća evropska grupacija. Sada, nakon ta dva preuzimanja Cotta ima 14 fabrika u Evropi i najveća su evropska grupacija tapaciranog namještaja.

– Plan je da se i dalje širimo i bit će još akvicizija u BiH, Srbiji i Makedoniji, što će ići preko Sinkra kao partnera za Jugoistočnu Evropu – zaključuje Kuštrić.

Kompanija Sinkro osnovana je 1997. godine i u vrlo kratkom periodu je postala regionalni lider u prodaji repromaterijala i štofova za proizvodnju namještaja.Od tada je prešla dug put. Kompanija je rasla i mijenjala se.

Sada je jedan od vodećih proizvođača namještaja u regionu. Sinkro namještaj, osmišljen u vlastitom odjelu za razvoj, izvozi se širom Evrope.