Sindikat i menadžment ArcelorMittala Zenica potpisali kolektivni ugovor

0

Nakon što su u petak postigli dogovor o uslovima za potpis Pojedinačnog kolektivnog ugovora te spriječili za 23. oktobar zakazani generalni štrajk u kompaniji “ArcelorMittal“ Zenica (AMZ), direktor Biju Nair i predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović danas su i zvanično potpisali kolektivni ugovor za tu kompaniju.

Kolektivni ugovor će važiti do 31. maja 2020. godine, a radnici će retroaktivno od 4. februara ove godine, dobiti povećanje satnice za pet, a od 1. oktobra šest posto na satnicu od 3,06 KM.

“Drago mi je što smo uspjeli postići dogovor i potpisati ugovor. Zahvaljujem se menadžmentu i nadam se da će i radnici s veseljem prihvatiti ovaj kolektivni ugovor. Nadam se da će svi biti zadovoljni”, kazao je Kapetanović, koji je izrazio nadu da će u narednom periodu dogovori oko kolektivnog ugovora teći mnogo lakše.

Generalni direktor Biju Nair kazao je da je ovo bitan korak ka stabilnoj proizvodnji u kompaniji.

“Prije nekoliko dana kazao sam vam da Sindikat i menadžment rade na zaštiti i kompanije i radnika. Mogu biti različita mišljenja, ali ako su principi zajednički dogovor se može postići. Željeli smo da kompanija bude održiva u proizvodnji. I ovo će nam pomoći da bude profitabilna i održiva do 2020. godine”, kazao je Nair.

Istakao je da su ovim dogovorom ostvareni dobri rezultati te da će zaposlenici biti motiviraniji da rade.

“Najbitnija stvar za AMZ je zaštita naših zaposlenika. Očekujemo još veću podršku i Sindikata, jer to nam svima i jeste cilj”, poručio je Nair.

Osim povećanja satnice te dogovora o isplati regresa u visini od 50 posto prosječne plaće u kompaniji, uvećan je i koeficijent za VK radnike s 1,28 na 1,30 te uvedena nova grupa složenosti, kvalifikacija VS, za koju će radnici imati koeficijent 1,70.

AMZ zapošljava oko 2.300 radnika.

Fena