Sindikalna potrošačka korpa u FBiH u julu 2.070 KM

0

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH za maj iznosila je 982 KM (posljednji podatak Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,42 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe uzeta je u obzir prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece- jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine kategorije: prehrana (44,2 posto), stanovanje i komunalne usluge (15 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto), obrazovanje i kultura (5,8 posto), odjeća i obuća (14,5 posto), prijevoz (6,7 posto) i održavanje domaćinstva (7,2 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

D.S.