Sin radnika brodogradilišta na čelu najveće američke kompanije

0

Apple je u četvrtak postao prva američka kompanija čija je tržišna vrijednost premašila iznos od bilion (1.000 milijardi) dolara. Apple je na taj način pretekao ostale tehnološke divove, kao što su Amazon, Microsoft i Google, i prvi premašio ovu važnu psihološku granicu.

Kompaniju je osnovao Stiv Džobs (Steve Jobs) 1976. godine, u garaži svojih roditelja u Kaliforniji. Apple je izašao na berzu 1980. godine, a oni investitori koji su tada kupili njegove dionice do danas su ostvarili povrat kapitala od nevjerovatnih 40.000 posto, piše BiznisInfo.

Firma je već decenijama lider u tehnološkoj revoluciji sa svojim proizvodima kao što je iPhone, a Džobs je bio poznat kao jedan od najvećih umova današnjice.  

No, nakon što se Džobs razbolio, a nešto kasnije i umro 2011. godine, mnogi su se pitali hoće li se naći osoba koja će mu biti dostojna zamjena. Na njegovo mjesto tada dolazi Tim Kuk (Cook), a investitori i javnost nisu bili ubijeđeni da će se Appleova „magija“ nastaviti bez čuvenog Džobsa.

Tim Kuk

No, Kuk ne samo da je nastavio uspješno voditi kompaniju već ju je doveo ispred svih ostalih tehnoloških divova i, kako je već rečeno, učinio je prvom bilionskom firmom na svijetu.

Kuk je rođen 1960. godine u Alabami. Njegov otac je bio radnik na brodogradilištu a majka je radila u apoteci.

Nakon srednje škole, diplomira iz oblasti inženjerstva, a potom magistrira u oblasti poslovne administracije. Nakon toga je nekoliko godina radio u IBM-u, a potom je dobio visoku funkciju u moćnom Compaqu.

Savjetovali ga da ne prelazi u Apple

Pridružio se Appleu u martu 1998, i to nakon što je se prvi put sreo sa Džobsom.

– Već nakon pet minuta razgovora odlučio sam da se pridružim Appleu i da radim za kreativnog genija. Odluku sam donio intuitivno, odbacio sam razum i savjete drugih ljudi koji su mi govorili da je bolje da ostanem u Compaqu – ispričao je jednom kasnijom prilikom Kuk.

Njegova prva funkcija u Appleu bila je potpredsjednik za inostrane operacije, a nakon toga je napredovao sve dok na kraju nije zamijenio Džobsa, koji zbog bolesti više nije mogao obavljati dužnost, nekoliko mjeseci prije smrti. Evo još nekoliko zanimljivih detalja o Kuku: 

Htio Džobsu dati dio svoje jetre
  • Godine 2014. Kuk je postao prvi direktor jedne velike američke korporacije koji je otvoreno priznao da je homoseksualac.
  • U martu 2015. rekao je da planira donirati sve svoje dionice u humanitarne svrhe.
  • Počinje svoj radni dan u 4.30 ujutro, slanjem emailova, a u nedjelju naveče održava telefonski sastanak s ključnim osobljem da ih pripremi za radnu sedmicu.
  • Godine 2009. Kuk je rekao da je ponudio „dio svoje jetre“ Džobsu, jer obojica dijele istu, rijetku krvnu grupu. Džobs mu je rekao da to nikada neće prihvatiti.
  • Kuk voli planinaranje, biciklizam i ostale fizičke aktivnosti, povučen je, često uživa u samoći i o njegovom privatnom životu se malo zna.
Autor: BiznisInfo