Shell preuzima Pavilion Energy

0

Singapurska globalna investicijska firma Temasek saopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u kompaniji za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy firmi Shell.

Objava je potvrdila Reutersov izvještaj prošlog četvrtka u kojem se navodi da Temasek dovršava prodaju Pavilion Energya Shellu u nadolazećim danima u ugovoru vrijednom stotine miliona američkih dolara.

Temasek u saopćenju nije otkrio financijske detalje prodaje, prenio je SEEbiz.

– Vjerujemo da je Shell u dobroj poziciji za razvoj poslovanja Pavilion Energyja i jačanje njegovog globalnog LNG čvorišta u Singapuru – rekla je u izjavi Juliet Teo, Temasekova voditeljica grupe za razvoj portfelja i voditeljica singapurskog tržišta.

Ugovor će omogućiti Shellu, već najvećem svjetskom trgovcu LNG-om, pristup tržištima plina u Evropi i Singapuru dok agresivno širi svoj otisak LNG-a nakon što je prošle godine zaradio milijarde profita.

Ugovor je uslijedio nešto više od desetljeća nakon što je Temasek osnovao Pavilion Energy kako bi odgovorio na rastuću potražnju za energijom u Aziji i podržao energetsku tranziciju.

Od 2013. Pavilion Energy se proširio iz Singapura u Evropu i izgradio portfelj koji uključuje oko 6,5 miliona tona godišnje ili mtpa ugovora o opskrbi LNG-om od dobavljača kao što su Chevron, BP i QatarEnergy.

Također ima ugovore o preuzimanju s vodećim američkim postrojenjima za ukapljivanje Corpus Christi Liquefaction, Freeport LNG i Cameron LNG.

Temasek će zadržati svoju jedinicu u potpunom vlasništvu Gas Supply Pte Ltd (GSPL), koja uvozi prirodni plin iz Južne Sumatre u Indoneziji.

Ugovori Pavilion Energy-a o plinovodu s kupcima u energetskom sektoru također nisu dio transakcije i bit će novirani u GSPL prije dovršetka.