‘Shell’ dolazi u BiH da traži naftu

0

Jedna od najvećih svjeskih kompanija “Shell” iskazala je interes za poslovnu saradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanja i eksploatacija nafte na području Federacije, saznaje Dnevni avaz.

Sastanak predstavnika “Shella” i Vlade FBiH zakazan je za 23. oktobar u Sarajevu. Oni su iskazali volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje. 

Ovu informaciju potvrdio je federalni ministar Nermin Džindić

Tačno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo šta će od svega biti. Interes da se vrate u BiH postoji, rekao je Džindić. 

Ova kompanija je 2011. imala potpisan Memorandum o razumijevanju koji je produžavan i 2013. i 2014.  iz pregovora s Vladom FBiH iznenada su se povukli 2015. godine. 

Džindić je potvrdio da će početkom naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konsultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte. 

Ministar navodi da je posao međunarodnog konsultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju kompaniju kako bi bio potpisan najpovoljniji ugovor za Federaciju.