Šef WTO-a odstupa sa funkcije

0

Šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rekao je u četvrtak da će odstupiti sa funkcije 31. avgusta, godinu dana prije isteka mandata, insistirajući da će rana promjena rukovodstva pomoći tijelu da se suoči sa “novim post-COVID stvarnostima”.

“Ovo je odluka koju ja ne donosim lako”, rekao je Roberto Azevedo predstavnicima država članica.

Rani odlazak Azeveda uslijedio bi u vrijeme kada je pandemija COVID-19 potisnula svjetsku ekonomiju i međunarodnu trgovinu u vrlo nemirno područje i dok one  trpe recesiju koja nije zabilježena od Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.

Očekuje se da će globalna trgovina, koja je već pogođena trgovinskim tenzijama i nesigurnostima oko Brexita, ove godine zabilježiti dvocifren pad obima u gotovo svim regijama, saopštila je WTO.

Organizacija sa 164 člana već je bila u krizi prije udara pandemije zbog trgovinskih ratova i stava Sjedinjenih Država koje su sa predsjednikom Donaldom Trumpom poduzele dramatične reforme tijela sa sjedištem u Ženevi.

WTO je, na primjer, primoran zalediti svoj sistem žalbi na rješavanje sporova prošlog ljeta nakon što je Washington blokirao imenovanje novih sudija, spriječivši ga da postigne kvorum trojice sudija.

B. Šutvić