Šef Ryanaira: Počistit ćemo pod sa svakom drugom aviokompanijom u Evropi

0

Evropski niskotarifni gigant Ryanair posvećen je ekstenzivnom rastu i osvajanju većeg tržišnog udjela u odnosu na konkurentske aviokompanije u Evropi, jer ima za cilj da udvostruči promet putnika do kraja 2034.

U intervjuu za Financial Times, izvršni direktor aviokompanije, Majkl Liri, rekao je da “nema više rasta u Evropi”, a Ryanair ima dovoljno prostora da ukrade tržišni udio od konkurenata u zapadnoj Evropi.

– Sve dok ne uradimo nešto glupo, što je svakodnevni izazov u ovoj industriji, nastavit ćemo da brišemo pod sa svakom drugom aviokompanijom u Evropi – siguran je O’Liri u premoć kompanije koju vodi.

Udvostručenje putničkog saobraćaja

Ryanair se, kako piše sajt Simple Flying, pojavio kao dominantna sila na tržištu niskotarifnih prevoznika, posebno u smislu putničkog prometa. U fiskalnoj godini koja se završava u martu 2023, irski niskotarifni avioprevoznik uspješno je prevezao ukupno 170 miliona putnika, što predstavlja značajan porast od 13% u odnosu na nivoe prije pandemije.

U međuvremenu, njegov konkurent Wizz Air, sa sjedištem u Mađarskoj, prevezao je preko 44 miliona putnika tokom cijele 2022. godine, prema njegovom izvještaju.

Idući naprijed, aviokompanija je postavila još ambicioznije ciljeve, sa ciljem da udvostruči promet putnika kako bi dostigao 300 miliona do 2034. Stoga i ne čudi da Ryanair aktivno teži značajnom rastu sa velikom odlučnošću.

U skladu s ovim ciljem, aviokompanija je nedavno izvršila značajnu narudžbu za do 300 aviona od Boeinga u vrijednosti od 40 milijardi dolara, od čega je 150 trenutnih narudžbi.

Nova narudžba objavljena je 9. maja za najveću verziju aviona porodice Boeing 737 MAX, 737 MAX 10. Nova narudžba Ryanair-a Boeing 737 MAX povećava ukupan broj MAX-ova koje je naručio irski budžetski prevoznik na 360.

Pregovori o narudžbi između Ryanair-a i Boeinga započeli su prije početka pandemije COVID-19. Međutim, razgovori su obustavljeni u septembru 2021. zbog nemogućnosti obje strane da postignu obostrano zadovoljavajući sporazum o cijenama.

Ryanair-ova flota

Kao i većina budžetskih prevoznika, Ryanair se drži flote jednog tipa kako bi smanjio operativne troškove. Trenutno, aviokompanija ima ukupno 544 aviona u svojoj floti u svojih pet podružnica.

Flota aviokompanije se sastoji od 410 Boeinga 737-800, 104 Boeinga 737 MAX i jednog Boeinga 737-700. Prosječna starost Ryanairove flote je 9,4 godine.

Podružnica aviokompanije Lauda Europe upravlja flotom od 29 aviona Airbus A320-200, prema podacima Planespotters.net.

Uprkos tome što upravlja flotom iznajmljenih A320, aviokompanija je odlučila da pređe na u potpunosti flotu Boeing 737. Međutim, Ryanairova podružnica naišla je na poteškoće u osiguravanju novog ugovora za avione Boeing 737.

Izvor: Investitor.me