Scandinavian Airlines podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD-u

0

Scandinavian Airlines (SAS) u utorak je saopćio kako je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi riješio teret duga, navodeći štrajk pilota kao razlog negativnog uticaja na likvidnost i finansijsku poziciju kompanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Piloti SAS-a stupili su u štrajk nakon što nije postignut dogovor o platama i uslovima rada, što bi se moglo rezultirati otkazivanjem oko pola svih zakazanih letova SAS-a i uticati na oko 30.000 putnika dnevno.

Kompanija je navela kako će nastaviti pružati usluge korisnicima tokom procesa bankrota, ali da će štrajk pilota imati uticaj na zakazane letove.

”Važno je da mi očekujemo dovoljnu likvidnost da podrži naše poslovanje i ispuni obaveze u bliskoj budućnosti. Pored 7,8 milijardi švedskih kruna (744 miliona dolara) u gotovini od 30. juna 2022., mi smo u dobrom odmaku u razgovorima za dobivanje dodatnog finansiranja“, navedeno je u saopćenju.

Navedeno je i kako da bi nastavili s implementacijom ključnih elemenata plana, SAS i određene njegove podružnice dobrovoljno su podnijele zahtjeve za poglavlje 11 u SAD-u, pravni proces za finansijsko restrukturiranje koji se vodi pod nadzorom federalnog suda SAD-a.

“Kao dio tog procesa, SAS se također pripremao za opciju korištenja sudskih postupaka restrukturiranja kako bi riješio finansijsku situaciju kompanije“, navodi Carsten Dilling, iz upravnog odbora SAS-a.

Dodaje kako štrajk predstavlja dodatni izazov za mogućnost kompanije da uspije u transformaciji.

“Uvjereni smo da će akcije koje poduzimamo ojačati sposobnost SAS-a da iskoristi značajne prilike koje su pred nama dok se industrija nastavlja oporavljati od pandemije“, kazao je on.