Savjet profesorice sa Harvarda kako podići samopouzdanje pred velike izazove

0
Svima se desilo da u nekim od ključnih trenutaka svog života, naprimjer pred neki važni sastanak ili razgovor, potpuno izgubimo samopouzdanje, učinimo se sami sebi bezvrijednim i počnemo paničiti, te osjećati anksioznost. 
Zbog toga se može desiti da na sastanku, bilo poslovnom ili privatnom, totalno “blokiramo”, pa ne pokažemo ni djelić svoje vještine, znanja, humora…
Psiholozi navode da postoje načiti da se taj osjećaj prevlada kako bismo nastupiti sa mnogo više samopouzdanje, pokazali ko smo zaista, te na taj način imali mnogo više uspjeha.
Autorica Amy Cuddy, psiholog sa Harvarda, u svojoj novoj knjizi daje koristan savjet. Njena nova knjiga zove se “Pristustvo: Dovedi najhrabrijeg sebe na svoj najveći izazov”. Njena osnovna teza je – promijeni svoj stav o samom sebi da bi te drugi drugačije vidjeli i da bi imao više uspjeha.
Evo njenog savjeta za navedenu situaciju, a ovu taktiku ona naziva samo-afirmacija:
“Kada se nađeš pred izazovnom situacijom, možeš smanjiti svoju nervozu tako što ćeš se prisjetiti onih stvari kod samog sebe koje najviše cijeniš. Potom bukvalno naglas izgovori te stvari ili ih zapišti na papir.  
Te stvari čak ne moraju biti povezane s onom materijom u vezi s kojom je sastanak. Naprimjer, ako si pred intervjuom za posao radnika u banci, slobodno se prisjeti stvari poput: Najduhovitiji sam u društvu, odličan sam igrač tenisa… Iako nije povezano s tvojim poslom, to će ti dati samopouzdanje, podići mišljenje o samom sebi čime će nervoza postati manja, a sastanak će biti uspješniji.” 
Cuddy navodi da su naučne studije dokazale da je samo-afirmacija odličan način da smanjite anksioznost. Naime, istraživanja su pokazala da se metodom samo-afirmacije diže samopouzdanje i smanjuje nivo hormona kortizola, koji raste kada smo u stresnoj situaciji, odnosno kada smo nervozni.