Savjet Billa Gatesa: Gdje ćete biti za 10 godina!?

0

“Uvijek precjenjujemo promjene koje se mogu desiti u narednoj godini, i potcjenjujemo one koje se mogu desiti u narednih deset godina”

Ova izjava je Billa Gatesa je klasik jer ovdje ima toliko slojeva da se ne može na prvu shvatiti. Dvije velike ideje se ističu i važno ih je istražiti dublje.

Izgradite sisteme umjesto akcija

Kad razmišljamo o sljedećoj godini, razmišljamo o prijedlozima: Poduzeti ovu akciju da bi imali te i te rezultate. Odličan je to recept za kratkoročne ciljeve, ali nije održiv za dugoročne promjene.

Jer, šta ako se ishod ne dogodi u predviđenom roku? Kako se pripremamo za promjenu u svijetu, ili čak u vlastitoj branši?

Kad razmišljamo o sljedećem desetljeću, moramo razmišljati o sistemima: Stvaranje nove prakse potaknut će taj rezultat. Ulažemo u ideje koje odmah možda neće imati rezultata, ali bi kasnije mogle imati veliki utjecaj.

Drugim riječima, ako razmišljate i radite drugačije, na kraju ćete dobiti i drugačiji rezultat. Možda ne odmah, ali na koncu sigurno da.

Mislimo na budućnost

Određene stvari koje radimo u sadašnjosti mogu otvoriti prostor u budućnosti. Ova ulaganja vremena isplaćuju se iznova i iznova, baš kao što dionice mogu isplatiti godišnju dividendu.

Radite, naprimjer, u njegovanju odnosa s klijentom ili istraživanju određenog skupa vještina ili jačanju vašeg biznisa. Sve ove prakse počinju maleno s malo nagrade za naporan rad, ali, ponavljamo, rezultati se počinju sakupljati i nagrade počinju nadmašiti sam rad.

Vaš naporan rad ne ide u vakuum. Akumulira se tiho i donosi stalne dobre rezultate.

A, gdje Vi želite biti za deset godina?

Poslovni puls / BiznisInfo