Sava Semberija: Nema otpuštanja, biće otkupljeno i sve što ponude domaći proizvođači

0

Epidemija virusa korona otežala je spoljnotrgovinsko poslovanje. Prehrambena industrija Sava Semberija koja izvozi gotovo 85 odsto svojih proizvoda suočava se s otežanom isporuka a tako i naplatom potraživanja.

U Savi je trenutno prioritet zaštita zdravlja radnika, pa su u skladu sa situacijom izradili akcioni plan s ciljem zaštite zaposlenih na radu. Otpuštanja radnika nije bilo, radilo se na zapošljavanju pa su uposlena tri nova radnika. Isplaćena je i februarska plata u punom iznosu svim radnicima, a uskoro će i martovska kažu u rukovodstvu ove fabrike.

Sava je potpisala i ovogodišnje ugovore sa oko 170 domaćih poljoprivrednih proizvođača za otkup sirovine.

Prioritet je kažu u rukovodstvu obezbijediti zavidnu količinu robe na domaćem terenu. Apeluju na nadležne da pomognu poljoprivrednicioma kako bi proizvodnju zasnovali u većem obimu, što će biti višestruko značajno i za prerađivački sektor, prenosi NTV Arena.

50 odsto obaveza na osnovu prošlogodišnjih ugovora sa proizvođačima izmirila je Sava krajem prošle godine. Kako se očekuje uskoro će uslijediti i isplata preostalog novca poljoprivrednicima.

Prerada slatkog programa u fabrici je u punom jeku, pripremaju u Savi i list kiselog kupusa u teglama koji će biti isporučen za Dubai.

Uporedo sa poslovima prerade, ne staju ni radovi na remontovanju postorjenja koje mora spremno dočekati ovogodišnju sezonu prerade povrća.

Struka je stava da ove godine ni kilogram povrća neće ostati neotkupljen. Sve što budu ponudili domaći proizvođači spremna je da otkupi i Sava. Tog koncepta se kažu u rukovodstvu fabrike drže već tri godine.

Prtoblema sa tržištem i plasmanom svojih proizvoda u Savi nemaju, pripremaju se za novu sezonu. Za sada, s obzirom na okolnosti, bez procjene kapaciteta kojim će fabrika raditi, navodi se u prilogu NTV Arena.

Sava Semberija je i u momentima dok se cjelokupno društvo bori, kako bi se prevazišle posljedice epidemije virusa korona, pokazala da je društveno-odgovorna domaća kompanija. Naime proizvodi ove fabrike preko bijeljinskog Centra za socijalni rad dolaze do korisnika kojima su najpotrebniji, odnosno do socijalno-ugroženih kategorija stanovništva.