Sastanak Uprave GIKIL-a s načelnikom Delićem: Zatvaranje fabrike nije opcija

0

Saniranje posljedica nesreće i budući koraci koji će voditi ka očuvanju i razvoju kompanije bile su glavne teme sastanka načelnika opštine Lukavac Edina Delića s predstavnicima Uprave kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Sindikata GIKIL-a, izraženo je zajedničko stanovište da zatvaranje kompanije nije opcija niti cilj bilo koje od zainteresovanih strana, već su opredjeljeni za zajednički nastup koji će voditi ka održavanju stabilnosti i razvoju, ali i podizanju stepena održavanja postrojenja na znatno veći nivo.

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly kazao je da je nemili događaj u GIKIL-u ostavio teške posljedice kako na kompaniju, tako i na širu društvenu zajednicu, te  je opredjeljenje kompletnog rukovodstva da su napori koji su učinjeni nakon osiguranja stabilnosti poslovanja posljednjih godinu dana, put za budućnost.

– Ne smijemo zaboraviti da je ovo što se dogodilo prije deset dana, nesreća nastala tokom izvođenja sanacionih radova. Svjesni smo značaja sigurnosti i, kao što ste mogli čuti, u taj aspekt ulažemo jako mnogo i kao rijetko koji imamo vlastite vatrogasne jedinice, četu za spasavanje, ambulantu, dok je lična zaštita na radu obaveza svakog uposlenika definisana aktima Društva, ali i zakonima ove zemlje – kazao je Ganguly.

Međutim, radi sprečavanja bilo kakvog sličnog incidenta u budućnosti sa sastanka je poručeno da je potrebna podrška i nadležnih organa i institucija.

Delić je rekao da je predloženo da bude izrađen efikasan dokument sa jasno naznačenim planom aktivnosti i koracima koje je neophodno poduzeti u kritičnim momentima, kako se ne bi ponovilo da rad nadležnih organa bude prioritet nad uspostavom normalizacije proizvodnih procesa, a time i nad aspektom sigurnosti po radnike i lokalnu zajednicu.

Dodao je da njegov cilj nije “podgrijavanje” atmosfere nego poziv na ozbiljnost svih, uključujući i odbijanje obnavljanja okolinske dozvole za GIKIL gdje je potrebno ući u potpuno novi proces.

Generalni direktor GIKIL-a je prihvatio prijedlog načelnika, istakavši da kompanija već posjeduje definisane procedure, ali koje će biti unaprijeđene u skladu sa datim prijedlozima, te podijeljenje kako sa opštinskim strukturama i lokalnom zajednicom, tako i sa drugim relevantnim stranama.

Na poziv Uprave GIKIL-a, u prostorijama kompanije danas će biti održan sastanak i sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo. Sastanku će prisustvovati i načelnik Delić, te drugi predstavnici nadležnih institucija, saopćeno je iz GIKIL-a.