Šarović posjetio Agreks: Otvorena dva nova proizvodna objekta

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posjetio je danas nove proizvodne objekte kompanije “Agreks” u opštini Donji Žabar, izgrađene nakon otvaranja novih svjetskih tržišta za domaće proizvođače, istakavši da je njegov dolazak vid podrške ovom veoma uspješnom i uzornom proizvođaču.

Riječ je o farmi za slobodni uzgoj koka nosilja u mjestu Čović Polje, prvoj farmi ove vrste u regionu, te o kompleksu farmi za tov junadi, u mjestu Lončari, kapaciteta 1.500 grla.

“`Agreks` je najveći proizvođač u BiH i regionu, broj jedan kada je u pitanju proizvodnja jaja. Ispunjava sve uslove za jednog proizvođača koji su potrebni za tržište Evropske unije, ali ove novine su svakako korak više u podizanju standarda”, rekao je Šarović.

Direktor “Agreksa” Predrag Miličić istakao je da se kompanija okreće novom načinu rada, jer se do sada proizvodnja odvijala u kaveznom sistemu, a sada se jednim dijelom prelazi na proizvodnju slobodnog uzgoja.

“Najavljujem novih 50.000 kokošaka iz slobodnog uzgoja. Razlog zbog kojeg smo se odlučili na ovu novu, skuplju proizvodnju je da se pojavimo i na evropskom tržištu, prateći našu politiku razvoja i našu želju”, rekao je Miličić.

On je danas najavio i da će “Agreks” uskoro početi proizvodnju hrane organskog porijekla.

“Mi smo u procesu sertifikacije naše hrane organskog porijekla, što znači da će se na tržištu BiH i regiona uskoro pojaviti i organsko jaje. Želimo danas da poručimo da se ovdje, u Čović Polju i Donjem Žabaru odvija proizvodnja u živinarstvu koja je potpuno jednaka proizvodnji jaja u najsavremenijim zemljama EU”, rekao je Miličić.

Šarović je posjetio i nove objekte pogona za tov junadi preduzeća “Agrostok”, firme koja posluje u sastavu matične kompanije “Agreks”.

Zamjenik predsjednika uprave “Agreksa” Bojan Mirkić rekao je da će novi pogon, kada svi objekti u okviru njega budu završeni, imati kapacitet za uzgoj 1.500 grla.

“Za ovu investiciju smo se opredijelili, jer smo unutar svoje matične živinarske proizvodnje uvidjeli da postoje određeni interni resursi koje možemo iskoristiti i da napravimo jedan dobar i kvalitetan proizvod”, rekao je Mirkić.

On je dodao da je širenju kompanije pogodovao novi ambijent koji se stvara u privredi, a to je mogućnost izvoza goveđeg mesa u Tursku, Bliski istok, Rusiju, za šta je zaslužno rukovodstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na čelu sa Šarovićem.

Srna