Sarajevski “Azel” ulazi u novi biznis: Ima li snage za novo poslovno čudo

0

Kompanija Azel France koja je kupila lanac pekara Bonjour ozbiljan je poslovni igrač i mogla bi napraviti veliki posao i u pekarskom biznisu.

Podsjetimo, Azel je, preko svoje firme Vis-à-vis kupio lanac sarajevskih pekara Bonjour od Ejuba Kučuka.

Firma Appssolut u okviru koje posluje Bonjour u posljednje dvije godine radi s gubitkom, pokazuju finansijski podaci, izvještava BiznisInfo.ba. No, novi vlasnik je velika kompanija koja sigurno ima moć da razvije posrnuli biznis.

Azel France je, podsjetimo, bh. lider u outlet maloprodaji. Kompanija nudi outlet odjeću, obuću i modne dodatke dobro poznatih brendova za žene, muškarce i djecu. Ističu da nude kvalitetne i moderne proizvode po najpovoljnijim cijenama. Kompanija ima radnje širom BiH ali i u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ – Evo gdje će biti prva Lidlova prodavnica u Sarajevu

Prema našim podacima, Azel je prošle godine imao prihode od 35 miliona KM i neto dobit od preko 4 miliona maraka. To govori o ozbiljnosti kompanije i njenoj finansijskoj moći.

Ejub Kučuk sa suprugom

S druge strane, Bonjour je do pojave korone poslovao pozitivno, ali je u posljednje dvije godine potonuo u gubitak.

Ipak, firma ima prihode od oko 600 hiljada KM godišnje što nije nimalo zanemarivo. Uz jakog investitora, ovdje bi se mogla napraviti dobra poslovna priča.

Ovo nije prvi put da ozbiljni investitori ulaze u pekarski biznis. Podsjetimo da je Fabrika duhana Sarajevo, odnosno njen nasljednik Badeco Adria preuzela biznis kompanije Aspek i sada posluje pod brendom Finefood. Od konkurencije, tu je i hrvatski Mlinar koji se također stalno širi.

Pekarski biznis nudi velike mogućnosti s obzirom na prehrambene navike našeg stanovništva tako da šanse za dalji razvoj ovog domaćeg brenda itekako postoje. Ostaje da se vidi hoće li novi vlasnik uspjeti ponoviti “poslovno čudo” koje je napravio s Azelom u tekstilnom biznisu.

Izvor: BiznisInfo.ba