Sarajevski Azel nastavlja s akvizicijama: Preuzeli još jednu milionsku kompaniju

0

Sarajevska kompanija Azel, koja je nedavno akvizirala lanac pekara Bonjour, preuzela je još jednu domaću kompaniju, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, Azel je preuzeo zvorničku firmu Multibrand koju će pripojiti. Prethodna vlasnica firme Multibrand bila je Joka Dragutinović. Direktor kompanije je Stanislav Dragutinović.

Firma se bavi trgovinom na malo odjećom u specijaliziranim prodavnicama kojih ima niz, uglavnom u istočnoj BiH.

Prema podacima iz bonitetne kuće Dun & Bradstreet d.o.o, kompanija Multibrand je proteklih godina imala godišnje prihode od oko 800 hiljada pa do preko milion KM (npr. 2019. prihodi su bili milion i 94 hiljade KM). Također je ostvarivala dobit od 100 hiljada pa do preko 300 hiljada KM. Multibrand je prema posljednjim podacima imao 36 zaposlenih radnika.

Azel preuzeo vlasništvo nad firmom Multibrand

S druge strane, Azel je 2022. godine imao ukupne prihode od preko 42 miliona KM, što je veliki rast u odnosu na godinu ranije kada su prihodi bili oko 35 miliona KM.

Dobit je također lani narasla na 6 miliona maraka, sa nešto više od 4 miliona u 2021. godini. Vasnik Azela je Kemal Melkić.

Podsjetimo, Azel je nedavno preko svoje firme Vis-à-vis kupio lanac sarajevskih pekara Bonjour od Ejuba Kučuka.

Azel France je bh. lider u outlet maloprodaji. Kompanija nudi outlet odjeću, obuću i modne dodatke dobro poznatih brendova za žene, muškarce i djecu. Ističu da nude kvalitetne i moderne proizvode po najpovoljnijim cijenama. Kompanija ima radnje širom BiH ali i u Srbiji.