Sarajevski aerodrom obilježava 50 godina postojanja

0

Na današnji dan, davne 1969. godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo je zvanično otvoren za civilni zračni promet, nakon radova koji su trajali nešto dulje od tri godine.

Povodom 50-ogodišnjice postojanja Međunarodni aerodrom Sarajevo izdao je saopćenje u kojem podsjeća da je značaj sarajevske zračne luke za Bosnu i Hercegovnu višestruk.

„Za većinu turista koji dolaze iz zemalja izvan ovog regiona, predstavlja njihov prvi susret sa Bosnom i Hercegovinom i njihov prvi utisak o našoj zemlji. Stoga je posebno bitno da ta prva slika bude pozitivna. Zahvaljujući svim zaposlenicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo, taj zadatak više nego uspješno ostvarujemo“, navodi se u saopćenju.

Sarajevska zračna luka svoj procvat posebno bilježi proteklih nekoliko godina, uz kontinuiran porast broja putnika i prometa. Krajem prošle godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo je po prvi put ispratio i svoju milijunitu putnicu, čime se na osobito prikladan način pripremio za proslavu 50. obljetnice svog postojanja.

„Danas je Međunarodni aerodrom Sarajevo respektabilna tvrtka koja konstatno ulaže u svoj dalji razvoj. Prepoznale su to mnoge aviokompanije te danas imamo povezanost sa velikim brojem europskih i svjetskih metropola. Prošle godine Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je više od milijun putnika što je rekordan broj od postojanja MAS-a. 50-ti rođendan dočekujemo radno u punom smislu riječi.U tijeku je realizacija projekata dogradnje, proširenja i povećanja svih aerodromskih kapaciteta kako u prostornom, tako i u tehnološkom smislu. Osigurat ćemo dodatnih 10.000 m2 prostora. Završetkom ovih radova značajno će se povećati efikasnost aerodroma te dodatno unaprijediti razina i kvalitet usluga koje pružamo svojim poslovnim partnerima i korisnicima. Sve što se radi je u pravcu povećanja kvaliteta usluge, unaprjeđenja poslovnog ambijenta, stvaranja modernog poslovnog okruženja u skladu sa europskim i svjetskim trendovima i najnovijim tehnološkim dostignućima“, stoji u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.