Sarajevo ponovo bez letova za Skandinaviju

0

Na osnovu Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je 28. novembra 2023. godine raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem razvoja turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika, te osnaživanja turističkog sektora, bit će realizovane nove direktne aviolinije prema gradovima – Atina, Solun, te ponovno uspostavljanje letova prema Varšavi.

Komisija za stručnu ocjenu je, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava te je jednoglasno konstatovala da su četiri kompanije dostavile urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom, te će sa istim zaključiti ugovore.

Riječ je o kompanijama LOT Poljska, Ryanair DAC, Aegean Airlines i TUI Airways.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo,  odnosno Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Međunarodnim aerodromom Sarajevo nastavlja s aktivnostima uvođenja novih direktnih avio linija putem subvenicioniranja aviokompanija, a sve u cilju unapređenja i razvoja turističkog sektora u Kantonu Sarajevo.

Ovaj put javni poziv omogućio je da aviokompanija Aegean Airlines potvrdi obavljanje letova iz Sarajeva za Skoplje tokom cijele godine.

Također, aviokompanija TUI Airways će zahvaljujući poticajima, nastaviti sa obavljanjem letova na relaciji London – Sarajevo, koji su izuzetno važni za razvoj zimskog turizma u BiH. Aviokompanija Lot Polish ponovo uspostavlja letove za Varšavu.

Nažalost, aviokompanija Norwegian Air Shuttle koja planira uspostavu letova prema Skandinaviji, nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju zahtjevanu Javnim pozivom.

Novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo bit će prilika za sve aviokompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, brojnu dijasporu i građane.