Sarajevo dobija još jedan kružni tok, traži se izvođač za milionski posao

0

Radi se o izgradnji kružnog toka kod KJKP Gras, u ulici Džemala Bijedića, čija rekonstrukcija se odvijala u protekloj godini, gdje će se graditi kružni tok na spoju ulica Džemala Bijedića i Srđana Aleksića

Općina Novi Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo objavile su na portalu javnih nabavki obavještenje o nabavci za izgradnju kružnog toka na području Općine Novi Grad.

Riječ je o izgradnji kružne raskrsnice na spoju Džemala Bijedića i Srđana Aleksića (Velikih drveta).

Predmet nabavke uklapa se u oblast “radovi, izgradnja cijele građevine ili njenih dijelova, građevinarstvo, gradnja autoputeva, cesta, aerodroma i sportskih objekata”.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a je 1.145.299 KM.

Riječ je o otvorenom postupku a kriterij za dodjelu bit će najniža cijena.

Rok za prijem ponuda / zahtjeva za učešće je 11. oktobar 2022. godine a trajanje okvirnog sporazuma procijenjeno je na 2 godine.

Važni infrastrukturni projekti

Podsjetimo, u aprilu ove godine direktor direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su tri sporazuma za sufinansiranje projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području općine Novi Grad Sarajevo.

Među njima su, pored izgradnje pomenutog kružnog toka, i rekonstrukcija dijela ulice Džemala Bijedića na dionici od objekta “FIS” do spoja sa X transverzalom, te rekonstrukciji priključka ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije na A transverzalu.

„Radi se o cestama od kantonalnog značaja, gdje će Općina Novi Grad preuzeti proceduru javne nabavke, odnosno implementacije samih projekata. Radi se o izgradnji kružnog toka kod KJKP Gras, u ulici Džemala Bijedića, čija rekonstrukcija se odvijala u protekloj godini, gdje će se graditi kružni tok na spoju ulica Džemala Bijedića i Srđana Aleksića, zatim dio ulice Džemala Bijedića od mosta kod objekta FIS-a, do X transverzale, koji je u izuzetno lošem stanju, a za koji je pripremljen projekt rekonstrukcije saobraćajnice sa pješačkom stazom. Treći projekt se odnosi na rekonstrukciju raskrsnica na A transverzali, zapravo spajanju ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije, koje bi se trebale na semaforiziran način spojiti na A transverzalu. Potpisivanjem sporazuma stekli su se uslovi da se krene u proceduru javne nabavke, Općina je pribavila projektnu dokumentaciju za sva tri navedena projekta“, izjavio je tada načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Procijenjena vrijednost sva tri projekta iznosi 1,77 miliona KM, rečeno je tada.