Saraj Komerc pravi poklopce i filtere za Renault, Wolksvagen, Fiat…

0

Među rijetkim preduzećima koja šire proizvodnju, uvode nove tehnologije i upošljavaju nove radnike je d.o.o. Saraj-Komerc iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Kvalitetan proizvod i zadovoljan kupac, te stručan kadar i jasna razvojna vizija, formula je koja je ovom preduzeću obezbijedila sigurno mjesto na tržištu zapadne Evrope, kada je u pitanju proizvodnja opruga i dijelova za filtere goriva.

– U početku smo proizvodili razne opruge, da bi kasnije počela izrada poklopaca i filtera za gorivo, te cijevi za pumpe visokog pritiska, koje se koriste u automobilskoj industriji. Naši kupci su Renault, Volkswagen, Fiat i drugi poznati proizvođači – kazao je Agenciji Fena izvršni direktor Saraj-Komerca Nermin Mustafica.

Dodaje da kompanija Saraj-Komerc osamdeset posto svojih proizvoda plasira na inostrano tržište, i da radi za renomirane svjetske proizvođače filtera Mann Hummel, Delphi, Sogefi i dr.

– Radimo, takođe, za jedno preduzeće u Tunisu. Prošle godine nam se javila jedna firma iz Turske, kao i dvije firme iz Italije, tako da je naše tržište prilično veliko – naglasio je.

Firma, ističe, iz godine u godinu postiže sve bolje poslovne rezultate, što je pokazatelj da se „vraća na stare puteve uspjeha“.

– Plan za 2016. je dosta ambiciozan, s obzirom da očekujemo povećanje obima proizvodnje za minimalno deset posto, što će nam omogućiti da uposlimo 30-40 novih radnika – istaknuo je Mustafica.

Ovakve prognoze, dodaje, garantuju ugovori koji su potpisani prije nekoliko dana, te novi poslovni potezi rukovodstva preduzeća, koji bi trebali rezultirati proširenjem tržišta i još boljim efektima rada.

– Startaćemo s proizvodnjom koju do sada nismo imali, a to je obrada aluminija. Radi se, zaista, o količinski i finansijski veoma vrijednom poslovnom dogovoru s poznatim svjetskim kupcem – kazao je.

Preduzeće Saraj-Komerc je, dodaje, dobitnik nekoliko važnih priznanja i certifikata, kojima je potvrđen kvalitet u dosadašnjem poslovanju.

– U oktobru prošle godine dobili smo certifikat ISO/TS 16949, kojim je krunisan naš značaj u svijetu autoindustrije. Mislim da je taj certifikat doprinio povećanom interesu evropskih firmi za naše proizvode koji su, zbog svog kvaliteta, i prije bili dosta traženi na tržištu – naglasio je.

Kompanija Saraj-Komerc trenutno zapošljava 250 radnika a posluje na tri proizvodne lokacije, od kojih se dvije nalaze u dijelu industrijske zone u Gorjem Vakufu/Uskoplju, a treća na ulazu u taj grad iz pravca Bugojna.

Razvoj ove firme, koja egzistira od 1983., tekao je postepeno da bi, infrastrukturno, doživio vrhunac kupovinom bivše UNIS-ove Tvornice za proizvodnju opruga, koja je nekada važila za jednu od najvećih u Evropi.

Generalni direktor preduzeća je Emir Čolić, koji je u 2015. proglašen najboljim menadžerom i šampionom biznisa u BiH. Tržišna orjentacija preduzeća su razvijene zemlje Evropske unije i novi ugovori s poslovnim partnerima iz srednje Evrope, Turske, zemalja Zaliva, te Rusije. (Fena)