Saradnja pet općina i dva entiteta oživljava turizam na bh. planini

0

Turistička destinacija Majevica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, i u posljednjih nekoliko godina snažno doprinosi razvoju turizma ovog kraja. Iako nakon ratnih dešavanja potencijali ovog kraja nisu bili dovoljno iskorišteni, posljednjih godina ta slika se mijenja.

Idealna za odmor, ekstremne sportove, raznovrsnu gastronomsku ponudu, biciklizam (uređena staza u dužini od oko 80 kilometara) i trail trčanje, planina Majevica privlači sve više stranih i domaćih gostiju.

Zajednički projekat pet općina

Pet bosanskohercegovačkih općina udružilo se 2019. godine kako bi područje Majevice i podmajevičkog kraja postalo zona dugoročno održivog turističkog razvoja. Općine Čelić, Lopare i Sapna (Tuzlanski kanton), te Teočak i Ugljevik (Republika Srpska) povezale su se kako bi zajednički postavile temelje za sistematičan, koordiniran i planski usmjeravan turistički razvoj Majevice i podmajevičkog kraja kojemu ovih pet općina pripadaju. 

Jezero Sniježnica, Foto: Visit Majevica

Prvi sastanak održan je u februaru 2019. u Loparama i na njemu je potpisano Pismo namjere o budućoj saradnji. Pismom je utvrđeno formiranje zajedničke Međuopćinske radne grupe koja od tada radi na operacionalizaciji utvrđenih principa saradnje. 

Općine potpisnice smatraju da je ovakav vid međuopćinske i međuentitetske saradnje najbolji način za udruživanje resursa u smjeru ostvarenja zajedničke vizije razvoja turizma utvrđene ovim dokumentom:

Iako se funkcioniranje općina u različitim zakonskim i administrativnim kontekstima može posmatrati kao prepreka u ostvarenju ciljeva, općine učesnice ipak smatraju da sve razlike koje među njima postoje predstavljaju prednost i više raspoloživih mogućnosti za realizaciju vizije – navode. 

Vodopad, Foto: Visit Majevica

Radna grupa sastoji se od predstavnika lokalnih uprava i operativno je radila na širenju ideja i realizovala niz zajedničkih projekata. Radnu grupu čine predstavnici svih pet općina koji na redovnim sastancima rade na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti turizma. Do sada je realizovana biciklistička trka Via Majevica, osmišljen je promotivni film Majevica – druga priča, te izrađeni prijedlozi drugih projekata.

Član radne grupe Via Majevica Nermin Okanović iz Općine Čelić za BiznisInfo.ba izražava zadovoljstvo do sada provedenim aktivnostima i podizanju nivoa turističkih usluga na prostoru općine Čelić ali i drugih općina koje čine ovaj projekat.

Okanović kaže da je došlo do znatnog povećanja interesa turista za navedeni region i planinu Majevicu.

Povezivanje zajednica

Osim toga, uz među općinsku saradnju raste potencijal i vidljivost svake od općina.

Prednost ovog područja, prema riječima Nermina Okanovića, jesu sadržaji koje nude svih pet općina: krajolici koji su prirodni i nisu poremećeni ljudskim faktorom (šumske staze, planinski potoci, planinska jezera, idr), kulturno-historijski spomenici, lovni turizam, tradicionalna gastronomija našeg prostora, seoski turizam, zdrava hrana, biciklističke staze i drugo.

Biciklističke staze, Foto: Visit Majevica

Ipak, bez obzira na postignuto, Okanović smatra da se turistička ponuda može dodatno unaprijediti: 

Planovi su priprema turističkih paketa različitih sadržaja i za različite turističke korisnike, publikacija navedenih turističkih paketa, organizovanje zajedničkih sajmova na kojima bi se prezentovala turistička ponuda pet općina, izrada nove web stranice i izrada većeg broja turističkih reklamnih panoa kojima bi upoznavali širu javnost sa turističkim potencijalima naših općina – kaže za BiznisInfo.ba. 

Administrativne poteškoće

Osim za sam region planine, projekat oživljavanja mnogo znači i za razvoj turizma u općinama koje u njemu učestvuju. Manju zamjerku turistički djelatnici imaju na neke administrativne poteškoće, u smislu uvezivanja turističkih zajednica i ureda i njhove informisanosti. Dragan Đokić, direktor Turističke organizacije Opštine Ugljevik kaže da bi saradnja među turističkim ustanovama mogla biti bolja:

-Ovaj projekat može donijeti mnogo benefita za turizam regije, a i sama saradnja pet opština na neki način osigurava uspjeh. Ipak, mi smo do sada bili recimo na par sastanaka, ali ne i u ostalim mjestima, jer nismo ni znali gdje se i kada održavaju. Mi smo svakako sa svoje strane zainteresovani da se ta saradnja poboljša i da zajednički razvijamo turizam u ovom kraju.

Bazeni u Loparama, Foto: Visit Majevica

Generalno, ocjenjuje Đokić za BisnizInfo.ba, Ugljevik može mnogo profitirati od ove investicije, ali i drugih koje pokreće Turistička organizacija na čijem je čelu. Takva je obnova jezera Mezgraja, na polovini magistralnog puta Bijeljina-Tuzla, te djelovanje Centra za kulturu Filip Višnjić.

Zooning plan Majevica

Osim navedenih projekata, Majevica je dobila i zooning plan koji je kreirao Zavod za urbanizam u Tuzli. 

Kako bi se građanima, ali i turistima ponudili novi sadržaji za relaksaciju i odmor, Gradsko vijeće Tuzle prošle godine naložilo je izradu Zooning plana zona rekreacije Stara Majevica i Zeleni kamen.

Tada su povodom usvajanja plana iz Grada Tuzla naveli da je donošenje ovog plana prilika za razvoj turističkih kapaciteta i biznisa na području ovog kantona, te privlačenje stranih investicija. Dokument se odnosi na period od deset godina, i uključuje sadržaje poput malog fudbala, igrališta za odbojku i fudbal, košarku, zimske sportive, adrenalinske parkove…

Uz navedeno, te aktivnosti pet općina na oživljavanju Majevice, turistička perspektiva ove regije itekako je svijetla. Osim zadovoljstva za turiste, ekonomskog benefita za domaćine, jasno pokazuje prednosti zajedničkog nastupa, međuentitetske i međuopćinske saradnje za dobrobit svih:

-Ovaj projekat donosi još veći zainteresovanost kod turista jer su upravo šarolikost ponude naših pet općina i različitosti u ponudi dodatni dokaz da ovakva ponuda na tržištu može biti dobar znak da samo zajedničkim nastupom na tržištu turizma ali i drugih oblasti možemo postići vrhunske rezultate – naglašavaju iz radne grupe za razvoj Majevice.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ove fotoreportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.