Sanacija mostova na Vrelu Bosne i nova infrastruktura na Trebeviću i Bijambarama

0

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Radi se o nastavku uspješne saradnje ministarstva i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja na implementaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim područjima, a čijom realizacijom se unapređuje upravljanje, zaštita, održivo korištenje i promocija zaštićenih područja.

Ukupna vrijednost sporazuma iznosi 377.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega je ministarstvo iz budžeta za 2023. godinu obezbijedilo sredstva u iznosu od 300.000 KM, dok je preostala sredstva obezbijedila Kantonalna javna ustanova iz vlastitih sredstava.

Rok za realizaciju planiranih aktivnosti po sporazumu je novembar 2024. godine.

Bečarević je istakao da je sporazumom fokus stavljen na segment upravljanja posjetiocima zaštićenih područja, pa je u tom smislu planirana, između ostalog, sanacija i rekonstrukcija drvenih mostova u Spomeniku prirode Vrelo Bosne, opremanje prostora Zaštićenog pejzaža Trebević infrastrukturom za prihvat posjetioca, dok je na području Zaštćenog pejzaža Bijambare planirana uspostava prezentacijskog paviljona sa speleo postavkom, kao i nastavak radova na izgradnji drvene pješačke staze.