Samo jedan grad ima dvije kompanije među top 10 bh. izvoznika

0

Informacija koju je BiznisInfo.ba objavio o 10 najvećih izvoznika za 2023. godinu izazvala je mnogo pažnje javnosti.

Svakako je najveća vijest činjenica da je lider iz prethodne godine – firma Aluminij Industrija Mostar iza koje stoji izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, pala sa prvog na sedmo mjesto.

To ujedno predstavlja najveću promjenu na listi na čije je čelo izbio ArcelorMittal Zenica, uprkos činjenici da je firma prošle godine imala mnogo problema i pred kraj godine čak obustavila proizvodnju.

Još je jedna zanimljiva činjenica, a to je da samo jedan grad ima dvije firme koje spadaju u 10 najvećih bh. izvoznika za 2023. godinu i to na visokom 2. i 4. mjestu. Riječ je o Lukavcu, piše BiznisInfo.ba.

Naime, firma Sisecam Soda Lukavac (SSL) popela se na visoko drugo mjesto najvećih izvoznika, dok je na četvrtom mjestu Global ispat koksna industrija (GIKIL).

Turska grupacija Sisecam je jedan od najvećih globalnih investitora u Bosni i Hercegovini. Sisecam je u okviru svojih inostranih ulaganja, svoje prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini ostvario kupovinom Fabrike Sode Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine.

Društvo Sisecam posluje na 4 kontinenta, u 14 država, ima 44 fabrike i zapošljava skoro 22.000 radnika. Ostvaruje prodaju u više od 150 zemalja u svijetu.

Sisecam u svojim fabrikama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Turskoj ostvaruje ukupnu godišnju proizvodnju od 2,2 miliona tona sode. Sisecam je četvrti najveći proizvođač sode u Evropi, a osmi u svijetu.

Tri osnovna proizvoda su teška soda, laka soda i soda bikarbona koji se koriste kao sirovine za industrijsku proizvodnju stakla i deterdženata, kao i proizvodnju hemijskih supstanci, tekstila, sistema za preradu vode, te u sektorima hrane i hrane za životinje.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) je kompanija za proizvodnju koksa i drugih proizvoda.

Ima blizu hiljadu zaposlenih, a cijeli kompleks sa svojih pet operativnih jedinica (fabrike Koksara, AMK, Azotara, Energana i Remont) pokriva površinu od oko milion metara kvadratnih.

Ova kompanija punila je novinske stupce po ne baš lijepim vijestima prethodnih godina.

Pramod Mital, britanski milijarder, koji je optužen zbog organizovanog kriminala kao suvlasnik u lukavačkom GIKIL-u, pokrenuo je arbitražni spor protiv BiH. Sve se dešava nakon što je protiv Mitala i njegove grupe podignuta optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona za organizovani krimina i izvlačenje novca iz GIKIL-a.

Cijelu listu 10 najvećih izvoznika i uvoznika u BiH za 2023. godinu koju je BiznisInfo.ba ekskluzivno objavio pogledajte OVDJE

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba.