SAD želi smanjiti ovisnost Evrope o ruskom plinu

0

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao je u subotu da je Washington obećao “do milijardu dolara” za jačanje energetskih projekata u istočnoj Evropi kao dio napora za smanjenje oslanjanja na ruski prirodni plin.

“Sjedinjene Države – putem naše Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja i uz podršku Kongresa SAD-a – namjeravaju osigurati do milijardu dolara finansiranja srednjoevropskim i zemljama istočne Evrope u okviru Inicijative tri mora. Naš je cilj potaknuti ulaganja privatnog sektora u njihove energetske sektore”, rekao je Pompeo, prenosi BiznisInfo pisanje svjetskih agencija.

SAD dugo brine da Evropa previše energije dobija iz Rusije, zbog čega kontinent ekonomski ovisi o Moskvi.

U pokušaju da obuzda taj proces, Washington je pokušao upotrijebiti sankcije kako bi spriječio dovršetak projekta Sjeverni tok 2, koji bi iz Rusije dovodio plin u Njemačku.

“Kada Rusija sugerira da je Sjeverni tok 2 čisto ‘komercijalni poduhvat’, razmislite o uskraćenjima koja su se desila 2006., 2008., 2009. ili 2015. godine”, kazao je Pompeo, pozivajući se na prošle slučajeve u kojima je Rusija isključila dotok plina u naporu da se druge zemlje – obično Ukrajina – navedu da sarađuju s njom.

Sjeverni tok 2 zabrinjava zemlje istočne Evrope poput Poljske, koji tvrde da će se, ako se Zapad previše oslanja na Rusiju, okrenuti glavu ako Moskva pokuša zastrašiti zemlje koje su nekada bile pod okriljem Sovjetskog Saveza.